Magnetický inkoust

9. září 2009

Inženýři z Národní univerzity v Soulu si od ptáků a hmyzu vypůjčili myšlenku "strukturálních barev" a vytvořili zcela nový typ inkoustu.

Mnoho druhů ptáků a hmyzu za své pestré zbarvení nevděčí ani tolik barevným pigmentům jako jemné struktuře, která určitým způsobem rozptyluje světlo. Korejští inženýři se takzvané strukturální barvy už dlouho pokoušejí napodobit v umělých materiálech. Jejich prvním úspěchem je magnetický inkoust, který ve viditelném spektru dokáže vytvořit jakoukoli barvu a mohl by vést k novým metodám rychlého a levného barevného tisku.

Takzvaný M-Ink (M od magnetický) tvoří kapalina, která obsahuje magnetické nanočástice o průměru 100 až 200 nm rozptýlené v pryskyřici. Náhodně rozptýlené nanočástice dodávají inkoustu hnědavé zbarvení. Jakmile na ně ale zapůsobí externí magnetické pole, začnou se skládat do linií, které různým způsobem odrážejí světlo a tím vytvářejí barvy. Odpudivé síly v nosné kapalině přitom brání tomu, aby se nanočástice shlukly dohromady. Kombinací několika elektromagnetů je možné vytvářet různé barvy a výsledný obraz se dá zafixovat působením ultrafialového záření. Fixace přitom nemusí proběhnout najednou - je možné osvítit jen jednu část a na další pokračovat s barevnými úpravami.

Novou technologii barevného tisku popisuje článek v Nature Photonics.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.