Má šanci zrušení hotovosti?

14. srpen 2014
Radiofórum

V Norsku a Izraeli uvažují o zrušení hotovosti. Platby by fungovaly už jen bezhotovostní. S podobným krokem přišlo zhruba před dvěma lety i Švédsko.

Elektronické bankovnictví a platební karty staví bankovky a mince na vedlejší kolej.

Bylo to právě Švédsko, které v roce 1661 zavedlo první papírové bankovky v Evropě. Dnes dokonce už i v některých švédských kostelech je možné hradit příspěvky při bohoslužbách platební kartou.

Zatímco skandinávské země vypouštějí do oběhu informace o roku 2020, kdy by tam mince a bankovky přestaly mít smysl, v Česku rušení hotovosti není na pořadu dne, ujišťuje ministerstvo financí.

Zrušení papírových peněz a mincí je dalším krokem ke společnosti, kdy veškeré kroky každého občana budou pod kontrolou, varují někteří ochránci soukromí.

Příznivci elektronických plateb naopak argumentují větší bezpečností a bičem na korupci, jelikož převody lze snadno vystopovat.

Je zrušení hotovosti v naší společnosti vůbec reálné ? Jak se připravit na situaci, že by systém zkolaboval? Kam společnost posouvají bezhotovostní platby?

Nevrátili bychom se bez hotovosti zase ke směnám zboží? A jak zajistit, aby nenastala situace „Lepší bankovka v hrsti nežli platební karta na střeše"?

Hostem Zuzany Rejchové byla ekonomka Ilona Švihlíková.

autoři: Susana , mva
Spustit audio