Má mít přednost ochrana majetku, nebo právo na soukromí?

15. prosinec 2014
Radiofórum

České úřady udělily pokutu Františku Rynešovi za porušení zákona o ochraně osobních údajů. Třebíčský novinář si kvůli častým útokům vandalů umístil na dům své manželky kameru.

Ta zaznamenala útok vandalů, snímala ale také část ulice, na což si stěžoval jeden z útočníků. Soud uznal, že byla porušena jeho práva a se stížností uspěl.

Ryneš se pak odvolal a české soudy se obrátily na Evropský soud, který rozhodl, že provozování kamer musí respektovat směrnici na ochranu osobních údajů. V oprávněných případech jsou ale přípustné výjimky.

Český soud tak musí rozhodnout, jestli je takovou výjimkou i případ Františka Ryneše.

Kauza je jedním z mnoha případů, kdy je ve sporu právo člověka chránit svůj život, majetek a zdraví s právem na ochranu osobních údajů.

Používání kamer může snížit kriminalitu a zvyšovat pocit bezpečí obyvatel, řídí se však jasnými pravidly. Videozáznam je osobním údajem, protože z něj dokážeme zjistit identitu dotyčného.

Ač František Ryneš kameru používal pro osobní potřebu, nahrávka byla následně využita pro identifikaci lidí. České soudy teď musí rozhodnout, jestli Ryneš instalací kamery sledoval oprávněný zájem, nebo převažuje právo na soukromí zaznamenaného člověka.

Měly by úřady akceptovat výjimku a uznat, že ochrana soukromí v tomto případě nemá přednost? Kdy je instalace bezpečnostní kamery nelegální a omezuje soukromí osob ve veřejném prostoru? Jak chránit svůj majetek podle pravidel?

Hostem Lucie Vopálenské byl Oldřich Kužílek z organizace Otevřená společnost.

autoři: luv , Markéta Vozková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.