Luke Harding: Tajná dohoda. Jak Rusko pomohlo Trumpovi získat Bílý dům

2. listopad 2020

Kontroverzní podnikatel Donald Trump se bez politických zkušeností stal v roce 2016 jedním z nejvlivnějších mužů světa, prezidentem Spojených států. Jak se to mohlo stát? 

Čte: Martin Sláma
Připravil: Michael Sodomka
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Zlata Kufnerová
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 19. 10. 2020
Recorded from the Czech translation text of the book COLLUSION by Luke Harding, published in Czech by Prostor, and originally published in English by Penguin Random House, Copyright © Luke Harding, 2017 reproduced with permission by the Author.

Úspěšný autor literatury faktu a novinář listu The Guardian Luke Harding popisuje příběh bývalého britského vládního agenta Chrise Steela, jenž přešel do soukromého sektoru a začal se detailně zabývat skandální, avšak vysoce pravděpodobnou možností, že prezidentské volby v USA tajně ovlivnila druhá velmoc. A sice Rusko.

Harding přibližuje Steelovo pátrání po tom, jak se mohlo stát, že výstřední a kontroverzní podnikatel bez zkušeností v politice Donald Trump dokázal v roce 2016 porazit demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

Mozaika ze světa špionáže a oligarchů 

Okolnosti z Trumpova profesního i osobního života, které předcházely úspěšné kandidatuře a následovaly po ní, jsou klíčovou, ale rozhodně ne jedinou linkou šokujícího vyprávění. Velký prostor zde dostávají i další perspektivy, které často zdánlivě nesouvisí, ale společně tvoří mozaiku, jejíž díly dohromady plasticky ukazují svět nejvyšší mezinárodní politiky, špionáže a mocných oligarchů.

Lobbista a bývalý poradce zločinného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Paul Manafort, rusofilní Trumpův poradce Carter Page nebo odvolaný ředitel FBI James Comey.

Ti všichni a mnozí další aktéři působí, jako by byli postavami akčního špionážního filmu. Ale není tomu tak. Jde o skutečné žijící osoby. Koneckonců hlavní hybatel děje, důkazy ovlivnění amerických voleb Rusy, jsou opřeny o četné, různorodé a hlavně spolehlivé zdroje.

Čtěte také

Svědčí o tom rovněž fakt, že Steelovy zprávy vzala na vědomí FBI, která se případem začala intenzivně zabývat. Uvádí se, že míra pravdivosti těchto zpráv se pohybuje mezi 70 až 90 procenty.

Ve chvíli, kde se objeví odvozená dedukce nebo spekulace, autor férově připojí informaci, že se jedná o domněnku. I to je důvod, proč stojí za to věnovat čas Hardingově popisu nedávné historie, která s ohledem na nové blížící se americké volby významně přesahuje do současnosti.

Autor se totiž nesnaží čtenáře, potažmo posluchače, dezinformovat, nýbrž posvítit na kauzu dosahující obdobného významu jako legendární aféra Watergate Richarda Nixona ze 70. let minulého století.

Radioknihu Tajná dohoda můžete poslouchat celý měsíc.

autor: Michael Sodomka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.