Lukáš Kovanda: V Česku chybí byty. Nájemné podraží, majitelé se radují

20. březen 2019

V Praze chybí už přes 20 tisíc bytů. V Brně to není o moc lepší. V hlavním městě do roku 2030 má přibýt 160 tisíc nových obyvatel.

Nedostatek bytů tak bude stále akutnější. Ruce si tak mohou mnout stávající majitelé nemovitostí v Praze či Brně.

Přízemníci: Ceny bydlení tlačí lidi k zemi. Jak se žije ve sklepním bytě?

sklepní byt

Napadlo vás někdy při procházce městem, kdo asi žije za okny nacházejícími se ve výši vašich kolenou? Krize bydlení v Praze stále trvá vlivem nedostatku bytů a vysokých nájmů, a tak není výjimkou, že lidé často nepohrdnou bydlením ve sklepních a přízemních bytech. Navštívila jsem proto čtyři pražské „přízemníky“ z Vysočan, Vinohrad a Podolí a vyptávala se hlavně na to, jestli je bydlení při zemi svobodnou volbou…

V metropoli se podle některých expertních odhadů mají do roku 2030 ceny nemovitostí zdvojnásobit. Ať už půjde o luxusní byt v Pařížské nebo o panelákovou garsonku na sídlišti, v roce 2030 má být cena oproti dnešku dvojnásobná.

S přílivem nových lidí do Prahy si však majitelé nemovitostí budou moci stanovovat také o to vyšší nájemné. Pro řadu nynějších obyvatel Prahy se tak cena bydlení v metropoli stane neúnosnou a budou se muset vystěhovat za město nebo do úplně jiné části země.

Institut plánování a rozvoje Prahy proto bije na poplach. Je třeba mnohem více stavět! Bohužel se nestaví. V Praze by se mělo každoročně dokončovat osm tisíc bytů, aby se zabránilo vážné bytové krizi příštích let. Například loni bylo v hlavním městě ale dokončeno jen necelých 5300 bytů. Situace se tak dále zhoršuje a již brzy bude Praze chybět výrazně více než „jen“ 20 tisíc bytů.

To zvládne jen developer

Byty by měli pronajímat odborníci, řada majitelů to neumí, tvrdí zástupce ombudsmanky Křeček

02796745.jpeg

Majitelé nemovitostí se bouří proti vládnímu návrhu udělat z pronájmu tří a více bytů koncesovanou živnost. Ministerstvo průmyslu a obchodu si od toho slibuje omezení byznysu s chudobou a regulaci Airbnb.

Podstatné části majitelů pražských nemovitostí současný stav vlastně vyhovuje. Vědí, že při nedostatečné výstavbě jim do kapsy teče – a ještě mohutněji poteče v příštích letech – proud bezpracných peněz. Řada komunálních politiků v Praze či Brně patří mezi majitele realit. Není tedy jejich zásadním zájmem usnadnit výstavbu.

Složitá legislativa a náročná stavební řízení vyžadují spoustu razítek – více, než je jinde ve světě běžné. Ten se zná s tím, ten zase s tamtím. Tu se nová výstavba odloží s poukazem na environmentální ohledy, tu zase s ohledem na památkovou ochranu blízkých budov. Vždycky se dá něco vymyslet. A běžný komunální politik zná spoustu lidí.

Terčem hněvu veřejnosti se stává ale úplně někdo jiný. Za drahé bydlení může přece nenasytný developer. A když ne on, tak Airbnb a další krátkodobé pronájmy.

Byty v Praze nejsou a nebudou. Vyřešit by to mohl městský developer, zvažuje náměstek primátora Hlaváček

panelové sídliště

Čeká Prahu „bytový kolaps“, nebo už začalo nové vedení hlavního města plnit své předvolební sliby? Volby vyhráli třeba i kvůli plánu urychlení výstavby nebo zkrácení stavebních povolovacích řízení.

Veřejnosti uniká, že problém je jinde. Ochránci životního prostředí, ochránci památek, kritici developerů či kritici Airbnb – ti všichni mají nepochybně trochu své pravdy.

Všichni ale svým jednáním především nahrávají stávajícím majitelům nemovitostí, včetně komunálních politiků, kterým zajišťují bezpracné bohatnutí.  Všichni tak také přispívají k rozevírání nůžek příjmu a bohatství v celé společnosti.

Pokud nemá být z Prahy jakýsi druhý Londýn, tedy město s nebetyčnou cenou nemovitostí v centru či širším centru, musí se prostě každoročně stavět o tisíce bytů více než dnes. To zvládne jen developer. Nikdo jiný.

Lukáš Kovanda

Development a tlak na politiky, aby zjednodušili legislativu, zejména tu týkající se stavebních řízení, to jsou jediné dva opravdu funkční klíče k přivření rozevírajících se nůžek nerovnosti pražské či brněnské společnosti.

Autor je hlavním ekonomem Czech Fund

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.