Byty by měli pronajímat odborníci, řada majitelů to neumí, tvrdí zástupce ombudsmanky Křeček

7. březen 2019

Majitelé nemovitostí se bouří proti vládnímu návrhu udělat z pronájmu tří a více bytů koncesovanou živnost. Ministerstvo průmyslu a obchodu si od toho slibuje omezení byznysu s chudobou a regulaci Airbnb.

Návrh podporuje i zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, byť zákon ještě není v paragrafovaném znění: „Představa, že by byty měl pronajímat odborník, tedy někdo, kdo na to má koncesi, je asi v pořádku. Vidíme, že řada majitelů to prostě neumí a uzavírá od počátku neplatné nájemní smlouvy.“

Mnozí majitelé si například myslí, že mohou nájemníkům zakázat chov zvířat. To ale podle občanského zákoníku nemohou. „Občanský zákoník už zasáhl do vlastnického práva takovým způsobem, že kdyby to dělal odborník, mohlo by to vzájemným vztahům jen prospět,“ domnívá se Křeček, který je také čestný předseda Sdružení nájemníků ČR.

Pronájem bytů není nějaká volná záležitost vyplývající z vlastnického práva. Nakládání s tímto majetkem je velmi determinováno občanským zákoníkem.
Stanislav Křeček

Dávky na bydlení se zneužívají a uměle zvyšují nájmy, tvrdí starosta. Náprava je prý jednoduchá

V Ústí nad Labem se zavírají dvě ubytovny

Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS) žádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby pomohl řešit problém se zneužíváním dávek na bydlení. V dopise poukazuje na chybně nastavený systém, který uměle zvyšuje nájmy, a to neúměrně ke kvalitě bydlení.

„Když majitel potřebuje vyčistit komín, tak si pozve kominíka. A stejně tak si umím představit, že když nějaký majitel potřebuje uzavřít nájemní smlouvu, tak si pozve koncesovaného pronajímatele. Ale představa, že by majitelé měli získat koncesi na pronájem svých vlastních bytů, to se mi zdá trošku divoké a právně mimo realitu,“ připouští Křeček.

Odmítá také, že by zákon mohl pomoci vyřešit problém vyloučených lokalit. „Obchodníci s chudobou jsou jediní, kdo lidem, kterým nikdo jiný byt nepronajme, zajišťují bydlení. Plní vlastně funkci státu a stát by ji měl převzít. To, že někdo bude koncesovaně pronajímat byty, chování těchto lidí nezmění,“ podotýká.

Pronájem je lidské právo

S tím souhlasí i místopředseda Sdružení majitelů domů Milan Krček, který vládní záměr kritizuje – je prý v přímém rozporu s Listinou základních práv a svobod.

„Vlastnické právo je základní lidské právo a má v sobě určité atributy. Není to pouhé vlastnictví věci, ale základním právem je s nemovitostí disponovat a mít z ní užitek. A to se u činžovních domů typicky děje tak, že je pronajímáte,“ zdůrazňuje Krček.

Návrh předpokládá, že majitel domu by musel před možností realizovat své elementární vlastnické právo přistoupit k vrchnosti a úslužně požádat o koncesi. Žádná vláda v Evropě si to netroufne kodifikovat.
Milan Krček

Poukazuje i na to, že pokud je v nájemní smlouvě nějaká chyba nebo neplatné ustanovení, neznamená to nutně, že je celá smlouva neplatná. „Pokud by došlo ke sporu, jsou zde možnosti soudního přezkumu. Nájemce by dál bydlel, dál by tam měl třeba toho svého pejska,“ reaguje na Křečkovu námitku.

„Podle jaké právní normy mě někdo bude nutit, abych si najímal jakéhosi kvazi odborníka, kde bych ho sehnal a kdo mě bude přezkušovat, že zrovna já to nedokážu udělat řádně?“ ptá se Krček v reakci na požadavek, aby si pronajímatelé museli na uzavírání smluv sjednávat koncesovaného odborníka.

Přijetí normy by podle něj mohlo rozvrátit celý trh s byty a vedlo by k nežádoucímu zvyšování nájemného. „Pronajímateli by najednou chybělo 21 % DPH a další náklady: solidární daň, EET, úplně jiný režim sociálního a zdravotního pojištění a přihlašování se k různým službám jako podnikatel. Konsekvencí je mnoho a vše by vedlo k extrémní administrativní a finanční zátěži pro pronajímatele a znevýhodnilo by ti i nájemce,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pavlíček , ert
Spustit audio

Související