Lukáš Kovanda: Facebook těžce krvácí. Ale je to silák, v pořádku přežije

2. srpen 2018

Facebook v noci na čtvrtek středoevropského času těžce krvácel. Jeho akcie se na newyorské burze propadaly jeden čas až o 24 procent. Skončily o zhruba 20 procent níž. K propadu došlo mimo běžné obchodní hodiny burzy, kdy jsou po jejím uzavření vypořádávány obchody v rámci elektronického obchodování. To ovšem neubírá na závažnosti „výplachu“.

Se středečním koncem řádného obchodování se akcie firmy ocitaly na svém historickém uzavíracím maximu, na úrovni 217,50 dolaru za akcii, meziročně o 42 procent výše. Během následného elektronického obchodování mimo běžné burzovní hodiny, které probíhá od 16 do 20 hodin newyorského času, se však akcie Facebooku jeden čas propadaly dokonce pod úroveň 166 dolarů za kus. 

Na takové úrovni byly naposledy loni v září, pokud nepočítáme letošní přechodný propad způsobený kauzou „Cambridge Analytica“.

Dvě hodiny pádu

Bezprostředním důvodem středečního pádu Facebooku je šok, který investoři utrpěli poté, co Facebook oznámil své hospodářské výsledky za druhý letošní kvartál a současně vydal poměrně ponurou prognózu dalšího vývoje. 

Sám výkonný šéf Facebooku Mark Zuckerberg zchudl během těch dvou hodin mezi čtvrtou a šestou odpolední newyorského času o takřka 17 miliard dolarů.
Lukáš Kovanda

Během dvou hodin zmíněného elektronického obchodování přišla firma o 140 miliard dolarů své tržní hodnoty. To jsou peníze, za které bylo možné dva roky financovat chod českého státu a ještě by přitom hodně zbylo.

Sám výkonný šéf Facebooku Mark Zuckerberg zchudl během těch dvou hodin mezi čtvrtou a šestou odpolední newyorského času o takřka 17 miliard dolarů, v přepočtu tedy o zhruba 370 miliard korun. 

Silný dolar a GDPR

Facebook poprvé od roku 2015 nenaplnil očekávání analytiků a růst jeho uživatelské základny zpomalil. Tyto informace však stačily „pouze“ na desetiprocentní propad akcií firmy. Skutečný „výplach“ nastal poté, co finanční ředitel Facebooku, David Wehner, v konferenčním hovoru s analytiky předpověděl pro druhé letošní pololetí výrazné zpomalení růstu tržeb. 

Proč Facebook zažil tak velký propad hospodářských výsledků?

r_2100x1400_cro.png

Analyzuje chyb. Proč půjde z Evropské unie méně dotací na vybudování rychlého internetu v Česku. Jak to bude s přenositelností dat uživatelů. Moderuje David Slížek.

Firma nyní investuje více do personálních zdrojů, za poslední roky počet zaměstnanců Facebooku stoupl o 47 procent na více než 30 tisíc lidí. Z velké části se tak děje v souvislosti se snahou Facebooku lépe sociální síť zabezpečit a lépe chránit soukromí uživatelů. 

Hospodaření Facebooku ale nesvědčí také třeba silný dolar, v Evropě pak regulace GDPR. V příštích letech navíc forma očekává citelný propad ziskovosti. Planeta Země zkrátka není nafukovací a více než dvě miliardy uživatelů Facebooku představují již poměrně nasycený potenciální trh. Uvažme, že v Číně je sociální síť zakázána a další miliardy lidí žijí na zeměkouli žijí v chudobě, jsou rádi za vodu a suchou skývu, a o online připojení možná v životě neslyšely.

Pomalejší růst

Lukáš Kovanda

Facebook zůstává i přes nečekaně špatné výsledky fundamentálně silnou firmou, která bude dále profitovat s rozvoje online služeb a online reklamy. Žádný zásadní úbytek uživatelů a tím pádem ani inzerentů nepociťuje. 

Bude muset však nyní investovat více do své celkové infrastruktury a investoři si kvůli tomu a také kvůli určitému nasycování možností zisku v online reklamě budou muset zvyknout na pomalejší růst tržeb i profitability.  

Spustit audio

Související