Lucie Priknerová: Republikáni na předvolebním sjezdu oprašují Trumpa před bojem

25. srpen 2020

V těchto dnech se koná předvolební sjezd Republikánské strany, pro kterou je to příležitost, jak zvrátit nepříznivou situaci a podpořit svého kandidáta Donalda Trumpa.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

I když je sjezd pro návštěvníky omezen a k samotné volbě se schází pouze volitelé, republikáni sází na fyzická setkání více než demokraté, kteří si letos svůj sjezd uspořádali víceméně online.

Republikánský sjezd formálně potvrdil nominaci Donalda Trumpa a jeho viceprezidenta Mike Pence. Jde o promo akci k následujícím prezidentským volbám. Přizvány jsou významné osobnosti Trumpovy administrativy a další prominentní republikáni. Jejich úkolem bude vyzdvihnout úspěchy stávající garnitury Bílého domu.

Trumpův volební štáb bude mít také příležitost prezentovat předvolební vizi pro USA na další čtyři roky.

Čtěte také

Svoji strategii představil pod sloganem „Fighting for You“ neboli „Bojuji za tebe“, není ovšem jasné, za koho přesně chce prezident bojovat, protože dopady těchto plánů by pro jednotlivé skupiny obyvatel byly různorodé.

Některé kroky, jako podpora zaměstnanosti, tvorba nových pracovních míst nebo zachování programů Medicare a Social Security, mohou být sice vnímány jako snaha o podporu nejchudších v krizi, celkově ale prezident k sociálnímu smíru nesměřuje.

Slibuje totiž i vyšší tresty za útoky na policii a represivní složky, což ve stávajícím období nepokojů, které v Portlandu stále doutnají, může být vnímáno jako šlápnutí do vosího hnízda.

Koktejl emocí a dojmů

Trump evidentně cílí na část voličů ze střední třídy, která ocení stabilitu zajištěnou i za cenu potlačení nepokojů. Ale i na část chudších bílých Američanů, kterých se boj za rasovou rovnost příliš nedotýká.

Čtěte také

Na jednu stranu může zajištění pořádku a vnitřní bezpečnosti přihrát Trumpovi hlasy, na stranu druhou to budou spíš hlasy tradičních sympatizantů republikánů, kteří by za normálních okolností k volbám nepřišli.

Ne hlasy těch nerozhodnutých. Na chudší bílé voliče bude jistě působit i Trumpův plán na daňové výhody pro firmy, které přetáhnou pracovní místa z Číny zpět do USA. Nebo boj proti nelegální migraci, kterou mohou vnímat jako vlastní konkurenci na trhu práce. Na druhou stranu, nižší daň z příjmu je spíše lákadlem pro středně příjmové skupiny.

Pro ty nerozhodnuté voliče liberálního ražení, kteří nemají v oblibě Joe Bidena, si prezident příliš lákadel nepřipravil. Environmentální návrhy jsou spíš vějičkou, protože Trump se zrovna na ochranu přírody nezaměřuje.

Čtěte také

Pro ty, kdo převalují v hlavě myšlenku, že USA by měly být na špici technologického vývoje, prezident slibuje vytvoření základny na Měsíci a pilotovaný let na Mars. Pro zhýralce pak založení tzv. vesmírných sil. To je drahý nápad, který by kromě rivality do vesmírného prostoru přinesl i další prvky militarizace.

Mezi významné řečníky sjezdu patří americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Otázka je, jestli se má administrativa v zahraniční politice čím chlubit. Jestli zastavenými mírovými rozhovory s KLDR, obchodní válkou s Čínou, nebo tím, že Trump potopil nukleární dohodu s Íránem, který může obohacovat uran. Místo dalšího lepšího plánu se Trump vytasil pouze s otřepanou snahou obnovit vůči Íránu sankce.

Mediální obraz údajných ruských zásahů do amerických voleb Trumpovi také na kreditu nepřidává, stejně jako fakt, že Trump ani Pompeo nekonfrontovali Putina se spekulacemi o tom, že Rusové údajně platili Taliban za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu.

Jediný zahraničně politický úspěch poslední doby, a to smlouva mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty, mohla být podle webu Business Insider vykoupena usnadněním prodeje amerických stíhaček F-35 do Emirátů.

Jestli něco pomůže Trumpovi vyšvihnout se opět do Bílého domu, nebudou to výsledky jeho politických rozhodnutí, ale koktejl emocí a dojmů, který bude schopen vytvořit.

Stále ještě má mnohem přesvědčivější a rozhodnější image než jeho soupeř. Trump se v krizi neosvědčil, ale pokud vytvoří dojem, že Biden by byl ještě horší, má stávající prezident šanci dostat se do Bílého domu znovu.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.