Matěj Schneider: Demokraté více pošilhávají po umírněných republikánech než po vlastním levém křídle

23. srpen 2020

A je to. Demokraté mají za sebou svůj sjezd, Joe Biden je jejich oficiálním kandidátem a jde se do voleb. Letošní sjezd byl podivuhodný už jenom tím, že probíhal z velké části virtuálně.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Běžného sjezdu by se účastnilo několik desítek tisíc lidí a to se demokratům uprostřed pandemie koronaviru nezdálo jako příliš moudré. Možná i kvůli osekanému virtuálnímu formátu si na televizních obrazovkách průběh sjezdu naladilo o čtvrtinu méně lidí než před čtyřmi lety. Pravděpodobně za to nemohla jen nevyhnutelná papundeklovost virtuálního setkání, ale také to, že bylo vlastně jen korunovací Joea Bidena. Ten je navíc kandidátem, který opravdu nevzbuzuje velké vášně.

Čtěte také

Struktura sjezdu do velké míry potvrdila směr, jakým Biden chce vést kampaň. Především tím, že na něm vystoupila celá řada republikánů – pochopitelně těch protitrumpovských. Je opravdu bizarní sledovat, jak podporu pro Joea Bidena v přednahraném vzkazu vyjadřuje například bývalý ministr zahraničních věcí Colin Powell. Kdo by to byl ještě před několika lety řekl, že se demokraté budou chlubit podporou člověka, který v únoru 2003 neslavně mával ampulkou antraxu před zraky Organizace spojených národů, aby zajistil podporu pro invazi do Iráku. Nevyzpytatelné jsou cesty Boží.

Bývalý republikánský guvernér Ohia John Kasich pro změnu ve svém proslovu mluvil o tom, že nevěří, že by se Joe Biden po případných vyhraných volbách ubíral radikálně levicovou cestou. Je pravdou, že pokud jde soudit podle samotného harmonogramu sjezdu, Bidenovi demokraté opravdu pokukují po umírněných republikánech a jejich voličích daleko spíše než po levém křídle vlastní strany. 

Jsou to jenom slova

Republikánský sjezd má proběhnout v podobně osekané podobě. Trump by ale nebyl Trump, aby nesliboval bombastičtější podívanou než demokraté. Zajímavé bude ale spíše sledovat, jestli úřadující prezident nemění svoji taktiku.

Čtěte také

V posledních týdnech, například v souvislosti s oznámením senátorky Kamaly Harrisové jako Bidenovy spolukandidátky, se totiž Trump snažil vykreslit Bidena jako někoho, kdo do Bílého domu vpustí levicové radikály. To je pochopitelně dost komická představa.

Přesnější úsudek ukázal Trumpův republikánský kolega, senátor za Missouri Josh Hawley. „Samozřejmě, že Wall Street je nadšen z Bidena a Harrisové. Návrat k appeasementu Číny, bezbřehému globalismu a ničivé obchodní politice, která přesunula miliardy od pracujících lidí na Wall Street. To je Bidenova agenda,“ tweetoval nedávno Hawley.

Náznaky, že to Trump začíná chápat, tu jsou. V průběhu Bidenova proslovu, ve kterém bývalý viceprezident sliboval začátek nové, lepší Ameriky, Trump pochopitelně tweetoval. „Během 47 let Joe neudělal nic z toho, o čem teď mluví. Nikdy se nezmění, jsou to jenom slova,“ psal Trump. Spíš než jako Trump, kterému se přes léto propadaly preference, to zní jako Trump z roku 2016. To je Trump, který vyhrál volby. Na druhou stranu, po čtyřech letech v Bílém domě jsou to jen slova.

Autor je publicista

Spustit audio