Luboš Palata: Tusk se nevrátí do polské politiky. Bude tam citelně chybět

22. říjen 2019

Polské volby před týdnem nedopadly tak, jak si to Jaroslaw Kaczynski představoval.

Jeho Právo a spravedlnost má v Sejmu většinu pouhých čtyř hlasů ze 460 a navíc ztratilo Senát. S tím by si Kaczynski poměrně lehce poradil, polský Senát je ještě slabší než ten český. Daleko větší hrozba však pro Právo a spravedlnost tiká ve varšavském prezidentském paláci.

Čtěte také

Současnému prezidentovi Andrzeji Dudovi, věrnému vyslanci Kaczynského, který ho na post hlavy státu vytáhl z europoslaneckých lavic, totiž za rok vyprší první funkční období. Pokud by svého kandidáta prosadila do prezidentského křesla opozice, neměli by Kaczynski a jeho strana dost hlasů na přehlasování prezidentského veta a nemohli by prosadit většinu svých plánů.

Naděje mnoha Poláků sympatizujících s opozicí se proto upínali k Donaldu Tuskovi, který z postu zatím nejúspěšnějšího polského premiéra přešel před pěti lety do čela Evropské rady, tedy na pozici „evropského prezidenta“.

Ještě donedávna to vypadalo, že by se Tusk, který ani v pozici nejvyššího evropského politika nepřestal komentovat domácí, polské dění, mohl do polské politiky vrátit a zamířit přímo do souboje o nejvyšší post ve státě.

Významná osobnost v Bruselu

Čtěte také

Jenže podle posledních zpráv to vypadá, že Tusk zůstane věrný svému evropskému angažmá. A místo boje na polském, domácím bojišti dá přednost klidnému, ale v unijním zákulisí velice vlivnému postu předsedy Evropské lidové strany.

Tato středopravicová formace je stále nejsilnějším unijním politickým uskupením, ostatně nová šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je jako politička německých křesťanských demokratů nominantkou právě Evropské lidové strany.

Není bez zajímavosti, že v institucích Evropské lidové strany našel své uplatnění i bývalý dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, který vede od roku 2013 hlavní think-tank této strany – Centrum Wilfrieda Martense.

Luboš Palata

Pokud jde o Tuska, ten by byl ale možná víc než v Bruselu a v Evropské lidové straně potřebný doma v Polsku, kde jeho osobnost, schopná vytvořit jednotnou, silnou liberální proevropskou politickou sílu či koalici, citelně chybí.

Útěchou pro Poláky může být, že oni budou mít v Tuskovi takovou osobnost alespoň na významném postu v Bruselu. Protože u nás v Česku nikoho takového dnes nemáme. Ani doma, ani nikde v zahraničí.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio