Adam Michnik: Donald Tusk je tváří demokratického Polska

10. březen 2017

Vrcholní političtí představitelé členských zemí Evropské unie na summitu v Bruselu rozhodli, že stálým předsedou Evropské rady bude i nadále Polák Donald Tusk. Jeho druhé – a podle unijních pravidel i poslední – funkční období potrvá až do roku 2019.

Proces volby poznamenal nesouhlas Polska, jehož vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) odmítla svého krajana podpořit. Evropští státníci se už před jednáním vyjádřili, že celý spor vnímají jako vnitropolitickou záležitost, kterou by Varšava neměla přenášet na unijní úroveň. Podporu Varšava nezískala ani od zemí Visegrádské čtyřky.

Po bruselském jednání polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski prohlásil, že Tuskovo zvolení do čela Evropské unie je výsledek diktátu Berlína. Polsko následně odmítlo podepsat společné závěry summitu. V zemi samotné se opozice z opětovného zvolení bývalého polského premiéra nepokrytě raduje. Vládní strana tvrdí, že rozhodnutí proti její vůli „neslibuje nic dobrého“.

Kaczyński míří pryč z EU

Nad tím, proč se předseda vládnoucí konzervativní strany Jarosław Kaczyński pokusil zabránit opětovnému zvolení Donalda Tuska do čela Evropské unie, se ve svém komentáři v deníku Gazeta Wyborcza zamýšlí Adam Michnik, šéfredaktor listu, historik, publicista, politický komentátor, někdejší disident a souputník bývalého prezidenta České republiky Václava Havla.

Tusk je Kaczyńského politický rival, píše Michnik. Staronový předseda Evropské rady je tváří demokratického, suverénního a evropského Polska. Po takovém Polsku toužili lidé z demokratické opozice. „A také z mé generace,“ přiznává Michnik a pokračuje.

Smysl Kaczyńského kampaně proti Tuskovi je jednoduchý. Jedná se o krok na cestě k vytlačení Polska na okraj. A v důsledku také k vyvedení Polska z Evropské unie, myslí si komentátor. Kaczyński ví, že Tusk efektivně působí při překonávání krizí v Unii. Zaručuje péči o sounáležitost a rozvoj společenství. Tím současně působí ve prospěch Polska, píše Michnik.

Historik, novinář, publicista, politik, občanský aktivista a politický vězeň Adam Michnik

Poláci v drtivé většině chtějí právě takovou Unii, demokratickou a bezpečnou, prosperující a otevřenou světu. Ale Kaczyński dává přednost tomu být sultánem v zemi řízené zkorumpovanými eunuchy ze svého dvora, dočteme se v komentáři listu Gazeta Wyborcza.

Dva politici, dvě vize Polska

Předseda polské strany Právo a spravedlnost nechce Evropskou unii, která dbá o respektování ústavy, lidských práv, občanských svobod a lidské důstojnosti ve všech členských zemích. Chce „svrchovanou demokracii“ po vzoru ruského prezidenta Vladimira Putina, tedy svrchované právo porušovat ústavu, přeměnit demokracii v autokracii a diskriminovat politické odpůrce, pokračuje Michnik ve svém komentáři.

Ti dva politici, Tusk a Kaczyński, reprezentují dvě Polska. Proto se Tusk, respektovaný v Polsku i v Unii, stal terčem nedůstojné štvanice, která Polsku dělá ostudu, míní šéfredaktor polského deníku. Kaczyńského politika připomíná divadelní hru Alfreda Jarryho o vládnutí krále Ubu. Jejím hlavním hrdinou je fiktivní polský tyran, který vládne „v Polsku, čili nikde“.

K tomu, aby Polsko bylo v Evropské unii, přemlouval Poláky papež Jan Pavel II. Za tuto touhu mnoho členů demokratické opozice zaplatilo pronásledováním, útlakem, vězněním. Nynější počínání Jarosława Kaczyńského je plivnutí do tváře takovým lidem, jako byli Bronisław Geremek, Tadeusz Mazowiecki, Władysław Bartoszewski nebo Jacek Kuroń, napsal závěrem šéfredaktor polského listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik.

autor: thk
Spustit audio