Luboš Palata: Středoevropané budou mít s Macronovými sny o Evropě problém. Bohužel

6. březen 2019

Francouzský prezident Emmanuel Macron otiskl v novinách ve všech státech unie svůj dopis nám občanům Evropské unie.

I v psané formě působí podobně jako Macronovy proevropské projevy v době, kdy sváděl bitvu o prezidentský úřad s Marine Le Penovou. Vyvolává naději, hrdost na Evropu, evropské problémy nejen popisuje, ale nabízí i jejich řešení. Někdy lépe, někdy hůře, ale nabízí.

Jan Macháček: Macronův katalog přání

Francouzský prezident Emmanuel Macron publikoval v denících v celé EU článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron publikoval v denících v celé EU článek, o jehož přípravě se několik dní vědělo a leckdo byl na to zvědavý.

Přestože měl dopis za cíl nadchnout nás Evropany pro Evropu, pro Evropskou unii, tady ve střední Evropě možná více lidí nadzvihne. Ne proto, že by Emmanuel Macron tvrdil a požadoval něco pomýleného. Ale proto, že pomýlení jsme tady my, občané zemí střední Evropa a naši političtí vůdci. A u některých z nich je slovo pomýlenost ještě diplomatický termín pro něco ještě mnohem horšího.

Protože dnešní svět se musí často vejít do pár znaků na Twitteru, proto i já budu telegrafický a vystačím si s několika málo hesly z Macronova dopisu.

V naší stále se chudě tvářící, ale ve skutečnosti jen zaměstnavateli mizerně placené části Evropy, se nebude vůbec líbit Macronův nápad s evropskou klimatickou bankou. Ovarově pivní Česko totiž bere klima vážně jen tehdy, když nám vyschne voda ve studních. A to doslova.

Odpor nesmyslný. Ale náš

„Je to na nás.“ Emmanuel Macron vybízí ke společné evropské obraně

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron se opět zasadil – zatím alespoň rétoricky – o projekt společné evropské obrany. Ochrana starého kontinentu by podle něho už neměla záviset na Spojených státech. „Je na nás, abychom zaručili bezpečnost Evropy, a tedy i její suverenitu,“ uvedl v pondělí Macron v Elysejském paláci. Naslouchalo mu na 250 diplomatů, poslanců a expertů na mezinárodní vztahy, popisuje server Rádia Svobodná Evropa – Rádia Svoboda.

Ještě větší potíž budou mít ale mnozí lidé ve střední Evropě s tím, že se oklikou, přes jakousi novou podobu Schengenu, vrací do hry v uvozovkách přízrak jakési jednotné evropské azylové politiky.

Tedy něco, co na pár tisících povinně přerozdělovaných žadatelů o azyl dokázalo nabourat náš vztah k Evropské unii tak, že jsme se z toho ani po několika letech nevzpamatovali.

Pravda, Macron svůj plán balí do slibu o tvrdé ochraně hranic a odmítání těch migrantů, kteří si ochranu Evropské unie nezaslouží. Ale přesto tam myšlenka jednotných unijních standardů udělování azylu a přijímání migrantů je.

Adam Černý: Macron i Orbán mluvili o Evropě, ale každý jinak

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron v německých Cáchách

Cena Karla Velikého patří k nejstarším a k nejprestižnějším evropským oceněním, Čechy může těšit, že k jejím laureátům patří i jejich krajan Václav Havel.

Není to vlastně nic špatného, je to hlavně náš problém, našich politiků, že něco takového je pro nás nepřijatelné. Ale je to něco, z čeho se musíme teprve vyléčit a na to bude třeba čas.

Čas také nedozrál na poslední z Macronových velkých vizí a to je evropská minimální mzda. Zase, není to nic špatného. I v Česku je třeba skoncovat s mizerně placenou prací.

Průměrná mzda v Česku by podle výkonnosti ekonomiky měla být někde mezi dvěma až třemi tisíci eur. A česká minimální mzda by neměla být menší než tisíc eur. Ale znovu, bude to ještě pár let trvat a snaha to nadiktovat shora, z Bruselu či Paříže, by mohla narazit ve střední Evropě na odpor. Odpor nesmyslný. Ale náš.

Luboš Palata

Tak už to ale s Evropou a skutečnými Evropany ve střední Evropě chodí. To bohužel platí i o tom, co v dobré víře i nám, unijním Středoevropanům, navrhuje Emmanuel Macron. Že tím škodíme hlavně sami sobě, je ale víc než jasné.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio