Luboš Palata: Romové se ani po brexitu vracet nechtějí. V Británii jsou úspěšní

25. leden 2021

Ve Velké Británii máme desítky tisíc českých Romů, některé odhady mluví o 60 až 70 tisících Čechů romského původu. Přes brexit a komplikace, které také jim odchod Velké Británie z Evropské unie přináší, chce však drtivá většina z nich na britských ostrovech zůstat. A velké většině se to zřejmě i díky novému britskému statusu „usedlíka“ podaří, samozřejmě pokud si část, která to ještě neudělala, dokáže dát do pořádku doklady nutné k podání a kladnému vyřízení žádosti.

Čeští Romové na britských ostrovech zůstávají hlavně proto, že jsou v tamní společnosti překvapivě úspěšní, mnohem úspěšnější než v Česku. A to přesto, že mnoho z nich na ostrovy přicházelo i bez znalosti angličtiny.

Čtěte také

I tu jim pomohl britský sociální imigrační systém se naučit, stejně jako jim poskytl minimální sociální standard v podobě dostupného bydlení, peněz na výchovu dětí a dalšího základního zaopatření.

Ukazuje se přitom, že stačí toto málo, čeho by měl a mohl být schopen i český stát, a romské děti najednou nemusí chodit do zvláštních škol, nemusí končit se základním vzděláním a maximálně nějakým učebním oborem. Romové tu studují ve velkém střední i vysoké školy, jsou úspěšní v náročných profesích.

Už teď chybí České republice

Úspěšnost českých Romů – jejich symbolem je Petr Torák, bývalý policista, nositel vysokého britského vyznamenání a budoucí český honorární konzul ve střední Anglii  je nelichotivým zrcadlem pro českou, stále ještě rasistickou a diskriminační realitu.

Čtěte také

Jak říká Torák, neznamená to, že by i mezi Angličany nebyli rasisté a xenofobové, ale celkové nastavení společnosti, funkční soudní a právní systém a také policie vytváří ve Velké Británii úplně jinou realitu. Realitu, v níž nikdo neřeší, zda jste Rom, ale jak jste dobrý, výkonný a snažící se člověk.

Mnoho Čechů si možná z tohoto komentáře vezme jen v uvozovkách uklidňující údaj, že z naší země odešly desítky tisíc Romů a že se nechtějí vrátit. Mně to ale přijde vlastně smutné. Ne proto, že bych českým Romům jejich úspěch na ostrovech nepřál. Ale proto, že kvůli evidentnímu selhání našeho státu, naší společnosti, nedokázali uspět tady, v naší a jejich vlasti.

Luboš Palata

Ty desítky tisíc vzdělaných, pracujících a úspěšných českých Romů budou chybět nejen zdejší české romské komunitě, ale budou chybět a už teď chybí České republice. V zemi, odkud odchází z rasových důvodů její občané jinam, je něco špatně. Zamysleme se nad tím. Kvůli nám samotným.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio