Luboš Palata: Rakušané jsou v otázce Ukrajiny na stejné lodi s Čechy, Poláky i Slováky. Maďaři na té ruské

22. červenec 2022

Asi by před deseti lety málokoho napadlo, že k takové situaci vůbec dojde. Že ministři zahraničí Česka, Rakouska a Slovenska zamíří přes Polsko nočním vlakem na ruskou agresí sužovanou Ukrajinu. A že v tu samou dobu šéf diplomacie maďarské se pojede lísat do Moskvy, jen aby dostal o něco víc ruského plynu za snížené ceny.

Tento paradoxní obraz střední Evropy znovu ukázal, proč Visegrádská čtyřka už opravdu přestává mít jakýkoli jiný než mezikulturní a dopravní význam. A proč naopak Slavkovský trojúhelník na významu nabývá.

Čtěte také

Protože ačkoli Slavkov tvoří ekonomicky různě vyspělé unijní země, z nichž navíc Rakousko je nejen výrazně bohatší než Česko a Slovensko, ale ještě k tomu neutrální, dokážeme se spolu shodnout na základních hodnotách. Na demokracii, právním státě, podpoře lidských práv, svobodných médiích, na nutnosti zastavit ruskou agresi proti Ukrajině i na nezávislosti Evropské unie na ropě a plynu z putinovského Ruska.

Na části z toho, hlavně pokud jde o právní stát, se Česko, Slovensko a Rakousko neshodne s Polskem. Na postojích k ruské agresi proti Ukrajině se pak se současným proputinovským Maďarskem neshodne v Evropské unii nikdo.

Neutrální, ale angažované Rakousko

Oživení Slavkovského trojúhelníku je proto zatím nejlepším počinem šéfa české diplomacie Jana Lipavského, který v tom našel velkou podporu ve skutečně mimořádném rakouském ministrovi zahraničí Alexanderu Schallenbergovi.

Čtěte také

Možná proto, že už jeho otec byl v Česku jako ambasador, či kvůli tomu, že šlechtický rod hrabat ze Schallenbergu měl sídlo nedaleko českých hranic, k sobě Lipavský a Schallenberg našli rychle cestu hned po vzniku české vlády.

Zkušený diplomat Schallenberg, který je ministrem zahraničí už podruhé a krátce byl i spolkovým kancléřem, dodal Lipavského cestě do Kyjeva důležitý rozměr pohledu sice vojensky neutrálního, ale politicky přesto velmi angažovaného Rakouska.

Přestože v minulosti měla Vídeň s Moskvou velmi těsné a v době studené války pro Rakousko i ekonomicky velmi výhodné vztahy, ruská agrese proti Ukrajině všechno změnila.

Luboš Palata

Jak řekl Schallenberg v Kyjevě, Rakousko je Ukrajině připraveno pomáhat vším, co je možné a také dodal, že Evropa ani jeho země nikdy nepřijme mír, který by byl uzavřen na základě ruských ultimát. Přestože do Kyjeva kvůli covidu nejel slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, kterého na jednáních zastoupil slovenský velvyslanec v Kyjevě, Slavkovský trojúhelník po půl roce od obdobné cesty na Ukrajinu ukázal znovu svůj smysl. Naopak cesta šéfa maďarské diplomacie Petera Szijjárta do Moskvy znovu zpochybnila smysl spolupráce visegrádské. Jako se to ostatně Budapešti povedlo v poslední době už mnohokrát.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio