Luboš Palata: Slovensko přebralo Visegrád od Maďarska ve stadiu klinické smrti

16. červenec 2022

Asi jste si toho ani nevšimli a není to tak úplně vaše chyba. Slovensko ve stejné době, kdy začínalo české předsednictví v Evropské unii, přebralo po Maďarsku na rok předsednictví Visegrádské čtyřky. Ještě na počátku roku se spekulovalo o tom, jak velká to bude pro Česko výhoda mít u kormidla tak důležitého regionálního uskupení právě Slováky.

Jenže teď to vypadá, jako by nemělo ani co začít, protože Visegrádská čtyřka je ve stadiu klinické smrti. A je otázkou, zda se z něj vůbec někdy dokáže probrat.

Čtěte také

I když se nikomu, ani Čechům, ani Slovákům, nechce Visegrád pohřbívat, poslední rok V4 v čele s Maďarskem Viktora Orbána ukázal, že životaschopného není na Visegrádské čtyřce skoro nic.

A může za to především právě Maďarsko, které je od počátku ruské agrese proti Ukrajině Kremlu nejvíce nakloněnou zemí Evropské unie. Oproti tomu jsou zbylé tři visegrádské státy, Polsko, Česko a Slovensko, pravým opakem Maďarů. Ukrajině totiž pomáhají doslova vším, čím mohou.

Chvilka jednoty

Před několika týdny, když státy Evropské unie schvalovaly kandidátský status pro Ukrajinu, se zdálo, že se Maďarsko přece jen probralo. Po telefonátu mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a maďarským vládcem Viktorem Orbánem se Maďarsko rozhodlo neblokovat toto symbolické gesto.

Čtěte také

Udělení postavení kandidátské země pro Ukrajinu Budapešť stejně jako ostatní země Evropské unie podpořila, za což Zelenskyj Orbánovi osobně poděkoval.

Jenže tato naděje, že Maďarsko se v nejdůležitější evropské politické otázce současnosti zařadí mezi normální státy a tím i ke třem zbylým visegrádským zemím, nevydržela ani pár dní.

Maďarsko totiž odmítlo jakékoli dodávky zbraní pro Ukrajinu a Orbánova vláda to dokonce zdůvodnila obavami o bezpečnost asi 150 tisíc etnických Maďarů v ukrajinském Zakarpatí. Ty by prý Moskva bombardovala, kdyby Budapešť Ukrajině zbraně dodávala. Pro zajímavost konstatujme, že i Poláků na Ukrajině žije asi 150 tisíc, a podobný výměnný obchod s Kremlem Varšavu nikdy ani nenapadl.

Nejnověji pak Orbán přišel s požadavkem na zmírnění sankcí EU proti Rusku a na přímé vyjednávání s ruským agresorem, protože sankce prý Unii škodí víc než Moskvě.

Tiché předsednictví

Když k zásadně rozdílným postojům vůči Ukrajině připočteme slovenský důraz na dodržování právního státu ve zveřejněných prioritách, tedy věc, se kterou má Maďarsko zásadní problém, ukazuje se, že naprosto tichý začátek slovenského předsednictví Visegrádu nebyl ani trochu náhodný.

Luboš Palata

Situaci nespasí ani navýšení visegrádského kulturního fondu na deset milionů eur, tedy asi čtvrt miliardy korun. Byť je to asi nejsmysluplnější činnost, kterou Visegrádský čtyřka nyní vyvíjí.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Související