Luboš Palata: Polsko žádá reparace po Německu. Na tom se ale už dávno odškodnilo

5. říjen 2022

Každý, kdo kdy navštívil Polsko, ví, že druhá světová válka na něm zanechala obrovské jizvy. Pamatuji, jak jsem nedávno chodil tou částí Varšavy, kde nacisté za války vytvořili židovské ghetto. A zkoušel jsem si představit byť jen obrysy dřívějších ulic této části polského hlavního města. Části, kterou už na rozdíl od historického centra Varšavy po válce Poláci znovu nepostavili, protože na to už prostě nezbývaly síly.

Mé pokusy byly marné, nezůstalo vůbec nic. Stejně tak je marné pokusit se vyhnout na ulicích polského hlavního města pomníčkům padlých obránců Varšavy a dalších obětí nacistické okupace.

Čtěte také

Lidské životy ničím nenahradíš, ale Polsko se nyní pokusilo alespoň spočítat v hrubém odhadu materiální škody téměř šesti lety nacistické okupace. Vyšlo na 32 bilionů českých korun. Diplomatickou nótu žádající o zaplacení této částky jako reparací zaslalo v pondělí polské ministerstvo zahraničí do Berlína.

O snaze současné německé vlády udržet dobré vztahy s Polskem pak svědčí, že v úterý přesto přijela do Varšavy na návštěvu šéfka německé diplomacie Annalena Baerbocková, která velmi klidně polské požadavky odmítla a reparace vůči Polsku označila za uzavřenou věc.

Účty vyrovnány

Po stránce smluvní je pravda podle většiny pozorovatelů a znalců diplomacie, a to i těch polských, na straně Německa. Po stránce morální o tom lze samozřejmě diskutovat. Ale máme skoro století po druhé světové válce a je velkou otázkou, proč by za hříchy německých pradědů měli dnes platit jejich němečtí pravnuci.

Čtěte také

Navíc není tak úplně pravda, že Polsko nebylo na vrub Německa odškodněno. Stačí se podívat na mapu Polska mezi světovými válkami, kdy bylo položeno o několik set kilometrů východněji než dnes. Západní část dnešního Polska byla po staletí součástí Německa, či lépe řečeno nebyla součástí Polska.

Pokud by Polsko nepřišlo o svoji východní část, kterou si stalinský Sovětský svaz po válce nechal, neměla by Varšava Německo o co žádat. Protože dostala ono obrovské území dnešního západního Polska. Bylo odtud vyhnáno na deset milionů tamních Němců. K tomu ještě Polsko dostalo polovinu Východního Pruska.

Luboš Palata

Z tohoto pohledu jsou účty mezi Německem a Polskem, měřeno velmi hrubým metrem, vyrovnány. Pokud by mělo Polsko někde žádat reparace, pak je to Rusko a další následnické země Sovětského svazu. Otravovat nereálnými reparacemi vztahy s Německem, uprostřed války s putinovským Ruskem, je od Polska nejen nemoudré, ale také něco, na co se hodí židovský výraz chucpe.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio