Luboš Palata: Polsko vzneslo nárok na obří reparace od Německa. Jen zbytečně kalí vztahy s Berlínem

5. září 2022

Třicet dva bilionů korun, to je třicet dva tisíc miliard. Tuto jen velmi těžko představitelnou sumu chce po Německu jako reparace za škody způsobené přepadením Polska a nacistickou okupací vymáhat šéf polského vládnoucího Práva a spravedlnost Jaroslaw Kaczynski.

Vyhlásil to na počátku září, kdy si Polsko připomnělo 83. výročí přepadení nacistickou Třetí říší. Tvrdil, že jde ještě o konzervativní odhad a že německá ekonomika takové reparace unese.

Čtěte také

Není pochyb o tom, že Polsko bylo co do následků války a nacistické okupace jednou z nejhůře postižených zemí v Evropě. Hůře na tom byly už jen některé části Sovětského svazu, především Bělorusko a Ukrajina. Během války zahynulo šest milionů polských občanů, z toho téměř tři miliony polských Židů.

Varšava byla srovnána se zemí, docházelo k vystěhování velkého množství lidí a zneužívání Poláků na otrocké práce. Nic z toho ale Německo nepopírá a cítí za to stud a vinu – to ve své odpovědi na polské požadavky berlínská vláda zopakovala.

Proč právě teď?

Jenže právní situace je z pohledu Německa naprosto jasná. Už v dohodě z Postupimi bylo stanoveno, že Polsko bude odškodněno ze Sověty okupované zóny bývalého východního Německa. Nenárokování si dalších reparací obsahuje jak polsko-východoněmecká dohoda z roku 1953, tak dohoda se Spolkovou republikou z roku 1970 i smlouva o sjednocení Německa.

Čtěte také

Na straně toho, co Polsko od Německa získalo jako „odškodnění“, je pak celá západní polovina dnešního Polska a asi polovina bývalého východního Pruska, včetně okolí Gdaňska a drtivé většiny současného polského baltického pobřeží.

Ano, současně je pravdou, že Stalin připravil předválečné Polsko o celou jeho východní polovinu. A že kdyby si Poláci mohli vybrat, tak by to za dnešní západ své země neměnili. Byť dostali území ekonomicky, urbanisticky a civilizačně vyspělejší.

Velkou otázkou je, proč Kaczynski tyto požadavky vznáší právě teď uprostřed války na Ukrajině. A zasévá neklid do vztahů k tak důležitému spojenci, jakým Německo v současné krizi pro Polsko i Ukrajinu je. Bohužel je třeba konstatovat, že právě proto. Jak mi vysvětlil jeden dobře informovaný německý novinář, uprostřed války na to Německo neodpovědělo zdaleka tak tvrdě jako v klidných mírových časech.

Luboš Palata

Protože německá vláda si na rozdíl od té polské uvědomuje svoji zodpovědnost. To se bohužel o Jaroslawu Kaczynském říct nedá. Polsku, které získalo od počátku války na Ukrajině velké renomé díky své pomoci Kyjevu, nesmyslný požadavek vůči spojeneckému Berlínu jenom uškodí. A Polákům samotným nic nepřinese. Třicet dva bilionů korun v reparacích pak zcela určitě ne.

Autor je evropským editorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio