Luboš Palata: Poláci Američany chtějí, Češi ani náhodou. Naivně si myslíme, že jsme na tom lépe než Polsko

22. květen 2023

Je to jen padesátka mužů a možná také žen, které americká armáda trvale umístila na základně u polské Poznaně. Jejich úkolem není přitom žádné bojové nasazení, ale logistická podpora asi deseti tisícům amerických vojáků, kteří jsou v současnosti nasazeni v Polsku. Přesto oficiální umístění amerických logistů uprostřed Polska slavil náš severní soused jako velký mezník v dlouholetém úsilí Varšavy.

Jeho cílem není nic menšího než právě vznik trvalé vojenské základny Spojených států v Polsku.

Čtěte také

Hlavním bodem, o kterém musí česká vláda v souvislosti s podepsáním obranné smlouvy se Spojenými státy horem dolem neustále ujišťovat české občany, je naopak právě to, že tato smlouva neznamená, že by americká vojenská základna u nás vzniknout mohla. Protože, kdyby to náhodou smlouva obsahovala, vyvolalo by to u části českých obyvatel až hysterické reakce.

Tento tak zcela zásadní rozdíl pohledů Poláků a Čechů zarazí. A přitom nedává z české strany logiku. Samozřejmě, Polsko je v trochu jiné situaci. Přímo sousedí s ruskou Kalinigradskou oblastí, dnes asi nejvíce militarizovaným územím v Evropě, kde má Rusko soustředěnou velkou vojenskou sílu.

Pár hodin autem

Navíc je polským sousedem Bělorusko, o jehož proruském diktátorském režimu prezidenta Alexandra Lukašenka si není možné dělat iluze. A kam se ruská armáda v posledním roce přesunula v takovém množství, že se to příliš od ruského území neliší.

Čtěte také

Polsko také sousedí s Ukrajinou, má k ní dlouhé historické a citové vazby. A navíc Polsko jako jedinou zemi NATO už válka přímo zasáhla. Zbloudilá raketa vystřelená v souvislosti s ruským útokem na cíle na Ukrajině už dokonce ve východním Polsku zabíjela.

Suvalský koridor mezi ruskou Kalingradskou oblastí a Běloruskem je navíc jedinou funkční pozemní spojnicí mezi evropskými členy NATO a Litvou i celým Pobaltím. A neuralgickým bodem, který je na prvním místě případné ruské agrese proti Pobaltí.

Ta část Čechů, která v souvislosti s americkou základnou v Česku, kterou znovu opakuji, nikdo neplánuje, mluví o naší suverenitě, si neuvědomuje dnešní české postavení. Ano, jsme zatím obklopeni jen přátelskými státy, od nichž nám dnes nic nehrozí.

Luboš Palata

Ale už na Slovensku velíme kontingentu NATO, kde jsou i Američané. Kontingentu, který by měl zastavit případný ruský útok na našeho východního souseda. Mít v Česku základnu USA by pomohlo obraně Slovenska. Země, která nás dnes jediná odděluje od hranice světa války a světa míru.

Pokud si to dáte do navigace, zjistíte, že od této hranice nás dělí jen pár hodin jízdy autem. Opravdu si stále myslíte, že jsme na tom zásadně jinak než Poláci?

Autor je redaktorem Deníku  

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.