Luboš Palata: Miloš Zeman pronesl neodpovědný protizelený proslov

27. prosinec 2019

Uprchlická krize v České republice žádnou uprchlickou krizí nebyla.

A nebyla by jí, ani kdyby Česko zcela splnilo všechny uprchlické kvóty a přijalo několik tisíc běženců.

Čtěte také

V České republice nebyla uprchlická krize, ale o to větší tu byla uměle vyvolaná hysterie. Hysterie, do jejíhož čela se ve jménu údajné ochrany před islámem postavil prezident Miloš Zeman. Tato uměle vyvolaná a uměle živená hysterie tvrdě dopadla i na vztah Čechů k Evropské unii.

Evropská unie se před Vánoci dohodla, že vykročí směrem ke kontinentu, který zásadním způsobem omezí znečišťování životního prostředí. Chce tím jít příkladem zbytku světa ve snaze omezit globální oteplování.

Tato snaha naráží na odpor hlavně v naší části Evropy. Té části Evropy, kde je nejvíce zdrojů znečištění a kde některé regiony, například prostor kolem Katovic a Ostravy, jsou jedněmi z nejvíce znečištěných míst nejen v evropském, ale dokonce i světovém měřítku.

Zbytečná hysterie a zájmy republiky

Čtěte také

Zelená evoluce, na které se evropské státy – včetně České republiky, ale zatím s výjimkou nejvíce znečištěného Polska – shodly na svém prosincovém summitu, má potenciál být v naší zemi další „uprchlickou krizí“.

Ale pouze v případě, pokud k ní opět budeme přistupovat hystericky, nebudeme brát v potaz fakta a vědecké argumenty. A pokud k ní budeme přistupovat s diletantismem, nebo dokonce zlou vůlí z protizelené hysterie vytěžit politické body.

Bohužel, zásadní pasáž vánočního projevu pana prezidenta tento vědecké argumenty popírající diletantismus obsahovala v míře vrchovaté. Pokud pan prezident Zeman nepovažuje Akademii věd České republiky za církevní organizaci, měl by si odpustit pro hlavu státu nedůstojná slova o tom, že „z diskusí o klimatické změně se stává nové náboženství“. A že on, Miloš Zeman, bude kacířem.

Čtěte také

Zemanova následná argumentace o Grónsku pak svojí hodnotou nepřesahuje hospodské řeči a nikam jinam než k hospodskému stolu by neměla patřit. A i to jen do chvíle, než si s pivem přisedne soudný vzdělanec.

Ano, můžeme se přít s vědci, politiky či aktivisty o míře a směrech opatření ve snaze omezit rozsah globální klimatické změny. Tak aby bylo možné udržet ekonomiku v dobré kondici a aby se nesnižovala naše životní úroveň.

Luboš Palata

Ale neměli bychom vědecké kapacity urážet slovy o „klimatických prorocích“. A vyvolávat hysterii, že se z naší země odstěhuje průmysl. To je totiž opět ona zbytečná hysterie, hysterie jdoucí v konečném důsledku proti zájmům této země. Zájmům, které by měl na prvním místě hájit právě prezident republiky.

Autor je redaktorem Deníku 

autor: Luboš Palata
Spustit audio