Luboš Palata: Babiš, kazisvět českého předsednictví Evropské unii

23. červenec 2019

Říká se tomu šetřit na nesprávném místě.

Desetimilionové Česko chce dát na své předsednictví v Evropské unii v roce 2022 o třetinu méně peněz než pětimilionové Slovensko nebo milionové Estonsko.

Premiér Andrej Babiš to zdůvodnil tím, že musí hlavně šetřit. Je to šetření na velmi nepravém místě. Předsednictví je šance, která se při současném početním stavu unie opakuje jednou za čtrnáct let, tedy téměř za jednu celou generaci.

Ještě dnes působí v české diplomacii, na českých ministerstvech, nebo v unijních strukturách desítky lidí, kteří se v roce 2009 podíleli na přípravě a průběhu prvního předsednictví Česka v Evropské unii. Předsednictví, po němž přes sabotáž Jiřího Paroubka a okruhu kolem prezidenta Václava Klause zbylo například Východní partnerství, díky němuž je dnes Ukrajina na cestě do EU a není provincií Ruska.

Zatímco Václav Klaus provedl svoji sabotáž až v průběhu úspěšně se vyvíjejícího předsednictví, Andrej Babiš sabotuje už jeho přípravy. Jak je u něj obvyklé, dělá to bez hlubší znalosti věci, bez ochoty seznámit se s tím, co taková příprava má obsahovat, kolik lidí se na ní má podílet, jak je nutné posílit před předsednictvím naše zastoupení v Bruselu.

Smutný náhrobní kámen

Přistupuje k tomu podobně diletantsky a povrchně, jako k většině věcí spojených s Evropskou unií. Rychlokurz o Evropské unii na začátku jeho premiérského úřadování viditelně nestačil.

Jazyková vybavenost je Babišovi k ničemu, když ani v němčině, angličtině nebo francouzštině nemá svým partnerům co říci. Z Česka, které by mohlo a mělo být vůdčí zemí Visegrádu, je kvůli tomu jen přívěsek orbánovského Maďarska, což si země Václava Havla věru nezaslouží.

Teď může Babišův populistický přístup, nepochybně populární u části jeho voličů, zaříznout hned na začátku celou novou generaci Čechů, kteří by se na rozdíl od něj mohli o fungování Evropské unie mnohé naučit a později to využít ve prospěch České republiky a našeho užitku z členství v unii.

Je to krátkozraké a hloupé, podobně jako Babišův v uvozovkách nápad pořádat neformální summit EU na Pražském hradě. To opravdu nemáme v Česku jiné místo, které by si zasloužilo celoevropskou propagaci? Nebo jde jen o to přihrát část peněz na předsednictví hradnímu okruhu Miloše Zemana?

Luboš Palata

Babišovo spoření na předsednictví Česka v EU v roce 2022 může mít ale ještě jeden důvod. A to ten, že Babiš nepočítá s tím, že v té době ještě bude premiérem. A proč by dával peníze na něco, co už ponese ovoce někomu jinému. Jenže i kdyby tomu tak bylo, škoda, která bude podfinancováním na přípravě předsednictví napáchána teď, později, na podzim 2021, už napravit nepůjde.

Bude z toho takový smutný náhrobní kámen doby, kdy nám tady vládl Andrej Babiš.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio