Likvidace Prigožina bude první ze tří kroků, které Putin udělá, myslí si politolog Kratochvíl

28. červen 2023

„Klíčová otázka je, jak dlouho Jevgenij Prigožin přežije. Protože to, co udělal, je zásadní výzva režimu Vladimira Putina, k jeho strategii a vedení nejen armády nebo války. I když Prigožin samozřejmě přímo prezidenta nekritizoval, jen nepřímo,“ myslí si politolog Petr Kratochvíl.

„Jeden z kroků, které teď Putin musí udělat a politicky zareagovat, je dát najevo, že stále ještě je tím, kdo kontroluje toto ponížení. Likvidace Prigožina je tak jeden ze tří možná čtyř kroků, které udělat musí,“ dodává.

Čtěte také

Prigožin ale teď asi ještě může být klidný. „Ale je to otázka možná i měsíců. Všimněte si, že Putin dělá velmi často různé čistky nebo změny ve vládě s odstupem – asi aby dal najevo, že nereaguje pod tlakem,“ tvrdí bývalý šéf Ústavu mezinárodních vztahů, který teď přednáší na dvou univerzitách.

„Nepřekvapilo by mě tak, kdyby třeba za tři měsíce Putin řekl: ,Je třeba udělat změnu ve strategii, protože to je koneckonců to, co vzpoura nasvítila, a že se současné vedení války vyčerpalo. Rusko tak musí eskalovat, nebo deeskalovat.‘ Až se k tomuto Putin rozhoupe, pak si umím představit, že odvolá i náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. V tu chvíli nastanou změny,“ odhaduje politolog.

Rošáda začala

Tato rošáda podle Kratochvíla právě nastává. „Putinova první reakce byla, že samozřejmě nejdřív mlčel. Pak vystoupil s tím, že všechno to, co říká poslední rok, jede podle plánu a žádná změna není potřeba. Ale zároveň svolal kolem sebe ,siloviky‘, což je ta velká porada.“

„Tam nastala obrovská událost, u které mě překvapilo, že si ji média příliš nevšímají, ale Putin tam rozhodli, že Rosgvardia – agentura, která má na starosti vnitřní bezpečnost – bude vybavena těžkými zbraněmi. To ale podle mne úplně naruší rovnováhu mezi jejich dalšími agenturami, navíc armáda z toho musí být naprosto nešťastná, protože její monopol úplně mizí. Stejně jako monopol ruské tajné služby FSB.“

Čtěte také

„Takže dochází k obrovské destabilizaci ruské mocenské struktury tak, jak byla dosud nastavena,“ zdůrazňuje politolog.

Je všeobecně známo, že Putin se vždy snaží, aby se mnoho moci nesoustředilo pouze v jedněch rukách, vše rád mění a balancuje.

„Přesně tak, ale může za tím být i něco jiného, a to otázka, kdo za Prigožinem stál,“ naznačuje s tím, že nečinnost armády v době pochodu wagnerovců na Moskvu, asi není náhoda.

„Protože to, co Prigožin dělal a jak armáda a další ruské složky nereagovaly, je šokující. Proto to vypadá, že za ním stáli nějací armádní pohlaváři. Musel tam být někdo, kdo ho tzv. vodil. Někdo, kdo nesouhlasil se současnou strategií, tedy tou někde mezi eskalací a deeskalací.“

Vojáci? Sud s prachem

Wagnerova skupina pak podle politologa nijak nekončí. „Musíme si uvědomit, že to není žádná armáda – to je ten klíčový problém, protože jde o síť poloautonomních jednotek. A to, že se loni, po ruské invazi na Ukrajinu, tam koncentrovalo mnoho nově najatých wagnerovců, je jedna věc. Ale i když třeba i její větší část zmizí, část bude možná integrována do ruské armády, tak oni stále existují: mají základny v Africe, Blízkém východě a nejen tam. O nějakém jejich rozprášení rozhodně mluvit nemůžeme.“

Čtěte také

Cítí se teď wagnerovci Prigožinem zrazeni? „Problém je, že jako v každé velké válce narůstá velká skupina nespokojených, a přitom na brutální agresi zvyklých lidí. Ti se pak buď nechají najmout do jiných konfliktů – což je z hlediska Ruska dobrá strategie, protože tak ten problém externalizují (zvnějšnějí), a pošlou je třeba jako v minulosti do Sýrie,“ odpovídá.

„Ale myslím, že se tento problém bude kumulovat, protože tady koneckonců nepůjde jen o wagnerovce. Ten pocit zrady je tam velmi výrazný i mezi řadovými vojáky regulérní armády. Je tady soudek s prachem, který čeká na explozi,“ dodává.

Petr Kratochvíl se totiž domnívá, že vojáci vidí, že Prigožin jen řekl nahlas to, co vidí oni na vlastní oči.

„Jim nejde až tak o konkrétní strategie, ale o to, že nedostávají zásoby, všechno je drahé a všichni na ně kašlou. Dokonce i Prigožin vydělal na potravinovém zásobování běžné ruské armády nějakou tu miliardu dolarů. Frustrace vojáků je opravdu obrovská,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.