Lidské oči v terénu jsou zatím u předpovídání počasí nezastupitelné

5. červen 2021

Pozorování a sběr dat o počasí, stavu atmosféry i vod se zpřesňuje a jeho důležitost roste. Otvírá se tak otázka, jestli v budoucnu nahradí meteorology v terénu přístroje, protože jejich možnosti a postupy jsou stále dokonalejší, stejně jako komunikační systémy. Meteorologie i klimatologie tak v poslední době prochází doslova revolučními změnami. To vše v době, kdy výkyvy způsobené klimatickou změnou ovlivňují stále častěji náš život i ekonomiku.

„Panoramata“ pozorovatelny na tatranském Lomnickém štítu připomínají český film z 50. let Anděl na horách s hereckou ikonou Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. I o desítky let později, je z něj za hezkého počasí krásná vyhlídka, najdete tam restauraci a malou ubytovnu. Také pozorovací stanici, na které mají nepřetržitou službu meteorologové.

Meteorolog a pozorovatel na Lomnickém štítu Rastislav Mačura se už jako kluk zajímal o hory a astronomii, bavilo ho sledovat co se děje na obloze. Se zájmu se stalo povolání, kdy 30 let pracoval ve Slovenském astronomickém ústavu. V současnosti je už šest let pozorovatelem na Lomnickém štítu.

Budoucnost je v přístrojích

Mnoho práce za něj obstarají moderní přístroje a jejich výsledky by se daly odesílat automaticky. Ale extrémní počasí může přístroje vyřadit z provozu. Kromě měřitelných hodnot se zaznamenává také viditelnost, a to zatím technologie nedokáže. A tak je pořád místo a práce také pro „živé“ pozorovatele, kteří se na stanici v nadmořské výšce okolo 2600 metrů střídají v desetidenních turnusech.

Trend, kdy namísto lidských pozorování a zapisování výsledků měření každou hodinu, odvádějí stejnou činnost, už ale nepřetržitě samy přístroje, je nezastavitelný. Potvrzuje to i ředitel pro meteorologii a klimatologii Českého hydrometeorologického ústavu v Praze a další host Zaostřena Libor Černikovský.

Významným přelomem sledování počasí a klimatu se stalo zprovoznění programu Copernicus Evropské unie. Družice umožňují sledování a zaznamenávání dat z celé planety, dokonce všech vrstev zemské atmosféry. Nicméně – i jejich monitorování je potřeba kalibrovat, a to ze Země. Nezastupitelné jsou i záznamy z meteorologických balónů, které se vypouštějí třikrát denně v pražské Libuši nebo na vojenském zařízení v Prostějově.

Zatím tedy nehrozí, že by meteorologové pracovali jen „od stolu“ a vytvářeli, vyhodnocovali a zdokonalovali nejrůznější počítačové modely předpovědí počasí, stavů toků či vodních ploch. Lidské oči v terénu jsou zatím v meteorologii stále nezastupitelné. Uvidíme, na jak dlouho.

Poslechněte si celé Zaostřeno, které na pozorovatelně Lomnického štítu i v Českém hydrometeorologickém ústavu v Praze natočil Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související