Lídři v zapomnění: Do politiky jsem šel dělat charitu, říkal Vít Bárta. A nevzdává se

11. srpen 2017

V létě před sedmi lety byl Vít Bárta na vrcholu. Jeho strana Věci veřejné tehdy překvapivě uspěla ve sněmovních volbách, vstoupila do vlády Petra Nečase a Bárta se stal ministrem dopravy. Vedle toho byl úspěšným podnikatelem a odcházejícím majitelem bezpečnostní agentury ABL. Jenže stejně rychle jako vzestup přišel i pád.

„Z byznysu jsem odešel jako zajištěný člověk a do politiky jsem šel s tím, že chci dělat něco užitečného pro lidi. Nebojím se říci, že jsem šel dělat charitu. A místo toho jsem za dva roky přišel o své dobré jméno,“ říkal Vít Bárta v lednu 2013.

V roce 2008 se postavil do čela tehdy nevýznamné pražské strany Věci veřejné. Měl ale plán. Do strany nalil peníze, do čela angažoval bývalého populárního novináře Radka Johna, vsadil na hesla o konci politických dinosaurů a vyrazil do boje o Poslaneckou sněmovnu.

Strana ve volbách v roce 2010 získala téměř 11 procent, celkem 24 poslaneckých mandátů a ve vládě Petra Nečase čtyři ministerská křesla. Vít Bárta zamířil na resort dopravy, klid na práci ale neměl. Jeho soupeři mu neustále vyčítali vazby na bezpečnostní agenturu ABL.

Skutečné problémy se kolem něj začaly vršit od ledna roku 2011. Nejprve se objevila informace, že agentura, kterou dříve vlastnil a později přešla do rukou jeho bratra, sledovala některé pražské politiky ODS. V dubnu pak tehdejší poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka přišel s tvrzením, že ho Bárta uplácel. K obvinění se vzápětí připojila i poslankyně Kristýna Kočí. Bárta se následně rozhodl rezignovat na post ministra.

Superguru Bárta

Týden po rezignaci přišel další investigativní objev. Tentokrát o tom, že Bárta vstoupil do politiky proto, aby vylepšil svůj byznys a jeho bývalá agentura dosáhla na státní zakázky. A že si nechal přezdívat superguru. „Ve svém životě jsem měl různé funkce, ale že bych byl označován za superguru, to tedy opravdu ne,“ odmítl tehdy se smíchem. Odmítal i všechna další obvinění, přesto stanul před soudem.

 Předseda poslanců Věcí veřejných (VV) Víta Bárta a Jaroslav Škárka (dříve také VV) u soudu

Napoprvé byl odsouzen, vyšší instance ale verdikt změnily a Bártu osvobodily. Jeho politická kariéra ale byla v troskách, stejně jako jeho nyní už opoziční strana Věci veřejné.

Bárta se pokoušel o návrat do politiky, kandidatura za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury v roce 2013 mu ale nevyšla. Navíc přišlo podezření, že část finančních prostředků, které hnutí za volby inkasovalo, skončila u Bártových firem.

Poté se Bárta stáhl. Podal žalobu na náhradu škody za své stíhání a odešel do mediálního i politického ústraní. Posledních několik měsíců s novináři nemluví, výjimku neudělal ani v případě Českého rozhlasu. Na Facebooku ale nedávno naznačil, že svůj boj s politickými dinosaury a kmotry nevzdává.

Bizarní postava české politiky

„Vít Bárta je jedna z nejbizarnějších postav české politiky. Není to ale žádný lůzr, jak zůstává v povědomí mnoha lidí. Dokázal úžasné věci, ve volbách uspěl se dvěma projekty, které vydupal ze země. Věci veřejné i Úsvit mu nesly nejen politické body, ale také finanční prospěch ze státních příspěvků,“ říká komentátor Miroslav Korecký.

Andrej Babiš na sněmu ANO

Nedlouho po nástupu Víta Bárty do vlády na veřejnost unikla strategie, která popisovala, jak bude jeho agentura ABL infiltrovat své lidi do státní správy a ovlivňovat rozhodování k dosažení finančního profitu. „V české politice to bylo poprvé, kdy se objevil problém s propojením politiky a byznysu. Když se dnes řeší problémy Andreje Babiše, máme už pocit, že je to běžná věc,“ připomíná Korecký.

Bárta je podle něho člověk, kterého politika a moc fascinují. I po rozpadu Úsvitu se pokoušel o nový projekt s Blokem proti islámu, který ztroskotal na problémech s financováním. „Vít Bárta se ale nevzdává a pokud se nyní odebral na politický odpočinek, tak nevěřím, že je to navždy,“ uzavírá.

autoři: rkr , ert , mba
Spustit audio