Lída Rakušanová: Stát jako firma? Ne! Nebo ano?

1. listopad 2019

Když Andrej Babiš svého času prohlásil, že by řídil stát jako firmu, zabodoval tím u svých voličů, ale kritici mu oponovali, že stát není firma.

Už proto, že lví podíl státního rozpočtu tvoří tzv. mandatorní výdaje, tedy peníze, které stát prostě musí ze zákona vynakládat bez ohledu na to, co mu to vynese.

Čtěte také

Andrej Babiš tehdy vysvětloval, že přesto žádný velký rozdíl mezi státem a firmou nevidí. Jak tehdy napsal do Parlamentních listů, i stát přece při zajišťování svého chodu „musí s prostředky, které získal z daní občanů, tedy s našimi společnými penězi, zacházet s nejvyšší péčí.“ A dodal, že „ve firmě si také nemůžete dovolit utrácet jenom proto, že dnes máte hodně peněz, a nemyslet na zítřek.“

Tak dobře. Vezměme premiéra za slovo. Jak hospodárně zachází vláda Andreje Babiše s penězi daňových poplatníků, můžeme totiž v poslední době sledovat v přímém přenosu.

Nechme teď stranou jak zvýšení rodičovského příspěvku, tak údajně nadstandardní zvýšení důchodů v roce 2020 v průměru o 900 korun, kdy se tento nadstandard po odečtení valorizace, povinné ze zákona, scvrkne na 150 korun.

Samoobsluha na pokrytí volební kampaně

Problém je v tom, že vláda místo aby se snažila odstranit neférové rozdíly v důchodech, nebo přispěla potřebným rodinám tak, aby jim to opravdu pomohlo, použila opět princip kropicí konve, kdy něco ukápne každému šmahem.

Čtěte také

Daleko křiklavějším příkladem, s jakou péčí zachází vláda Andreje Babiše s penězi daňových poplatníků, je ovšem jízdné ve vlacích a autobusech, snížené studentům a důchodcům o 75 %.

To v praxi vypadá i tak, že průvodčí, než aby zdržel vlak, rezignuje vybírat po třech korunách od 20 turistů v důchodovém věku, jedoucích brzy ráno vlakem jen dvě stanice na pěší túru ze zastávky bez pokladny. Nepřekvapuje, že se na státní kropicí konvi začaly obratem přiživovat i některé dopravní firmy zdražováním jízdenek.

Nic proti státní kropicí konvi v principu: co je ale rozumného na rozdávání peněz všem v situaci, kdy státu evidentně chybí finance jinde? Na sociálních sítích to jeden ze studentů glosoval vskutku výstižně, když řekl, že teď jezdí s levnou jízdenkou po špatné silnici do podfinancované školy se špatnou úrovní.

Lída Rakušanová

Kdyby vláda Andreje Babiše zacházela tímto způsobem s jakoukoli firmou, dovedla by ji dřív nebo později spolehlivě k bankrotu. Jenže stát skutečně není firma. V režii současného premiéra se stále víc podobá samoobsluze na zdroje pro pokrytí jeho permanentní volební kampaně. Firmu ale přesto připomíná. A to tím, že se k němu premiér i jemu blízcí ministři chovají, jako by jim patřil.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio