Lída Rakušanová: Jubileum ve stínu viru

17. listopad 2020

Nic si nepředstírejme: většina lidí v této zemi má momentálně jiné starosti než vzpomínat na to, co se tady před jednatřiceti lety, 17. listopadu 1989, vlastně stalo.

Pokud jim je pod čtyřicet, vědí od rodičů a v lepším případě i ze školy, že v Praze na Národní třídě tenkrát zmlátila policie studenty a následně padl totalitní režim. Ti aktivnější z nich vyrazili nejspíš ještě loni i s dětmi na místa, kde se 17. listopadu konávají shromáždění, připomínající, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí. Že se vytrácí a vytratí se docela, když o ně občanská společnost nebude pečovat.

Čtěte také

Jistě: letos si sice můžeme doma zapnout internet, kam pořadatelé kvůli koronaviru řadu už tradičních akcí přesunuli, ale nebylo by divu, kdyby například rodiče školních dětí využili tento státní svátek raději k doučování svých ratolestí, které stejně jako na jaře nechodí už týdny z moci úřední do školy.

Popřípadě kdyby na tom internetu hledali spíš pracovní příležitosti než slavnostní koncerty nebo virtuální demonstrace. Nemluvě o víc než čtvrt milionu zaměstnanců ve zdravotnictví pracujících do úmoru, kteří se ke státnímu svátku upínají jako k naději, že by se vzhledem k omezeným kontaktům nemuselo nakazit tolik lidí jako v pracovní dny.

Trumpova porážka a Babišův konflikt zájmů

Čtěte také

Přesto není od věci se právě v tento den na bilanci svobody a demokracie v České republice přece jen soustředit. A nenechat se mýlit tím, že v tomto směru jsou na tom sousední Polsko, a hlavně Maďarsko ještě hůř, protože tamní vlády už přetvářejí k obrazu svému i instituce, a to jak justici, tak média.

Tak daleko to u nás zatím nedošlo, ale je to na hraně: nedávno doplněné mediální rady, které dohlížejí na veřejnoprávní rozhlas i televizi, mají sice podle zákona posuzovat pouze jejich hospodaření, a ne se vměšovat do vysílání, jenže od kontroly financí není daleko ke snaze obměnit management těchto institucí, a tedy i programy. Uhelná komise se v příštích dnech chystá pod rouškou koronaviru schválit jeden ze tří scénářů útlumu uhlí, i když ty jsou podle ekologů jeden horší než druhý.

Lída Rakušanová

A zatímco leckdo tady kroutí hlavou nad americkým prezidentem Trumpem, který není schopen uznat svou volební porážku, prochází u voličů hnutí ANO bez problémů i Andreji Babišovi, že není schopen akceptovat realitu, když odmítá závěry Evropské komise, že je jako premiér s vlivem na Agrofert v evidentním konfliktu zájmů.

A to je jen několik aktuálních případů, proti kterým se v občanské společnosti zvedá vlna protestů. Je dobré si to připomenout právě dnes. Její úloha je totiž ve stínu viru důležitá dvojnásob.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio