Lída Rakušanová: EU je nutno reformovat! Bohužel víme jenom, jak ne

27. červenec 2018

Že je nutno Evropskou unii zreformovat, slyšíme z úst politiků všech zdejších demokratických stran téměř denně. Obvykle s dodatkem, že včera bylo pozdě.

Kromě všeobecných řečí o tom, že by se unie měla přiblížit lidem a přestat je poručníkovat, už ale bohužel nikdo nedodá, jak by ony reformy měly vypadat konkrétně.

Lída Rakušanová: V nesmyslných regulacích je Evropská komise nevinně

Evropská komise

Vypráví se o tom po hospodách a kdejaký politik to s gustem vypouští z úst na předvolebních shromážděních: Evropská komise je byrokratický moloch, jehož skvěle placení úředníci nemají nic jiného na práci než si vymýšlet, jak dlouhé smějí být banány a jak zakřivené okurky, jakou maximální spotřebu mají mít vysavače, nebo kde musejí být u traktorů namontována sedátka pro řidiče.

Nedělá to ani zdejší instituce, která to má v popisu práce, a sice Národní konvent o EU. Ten vznikl v roce 2014 jako stálá platforma pro diskusi o evropských otázkách a propojuje zástupce vlády a zákonodárce s odbornou veřejností. Jeho cílem je formulovat konkrétní doporučení pro evropskou politiku České republiky.

Místo toho dal ale konvent zatím dohromady spíš seznam zamítavých stanovisek ke všemu, co vymysleli jinde: Od návrhu na snížení počtu Evropských komisařů, přes požadavek rozšířit rejstřík unijního hlasování kvalifikovanou většinou, až po ideu nadnárodních kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu.

Společná azylová politika

Tohle všechno Národní konvent odmítá a zdrženlivě se vyjadřuje i k případnému sloučení postů předsedy Evropské komise a Evropské rady. Jak by ale tedy chtěla Česká republika konkrétně redukovat bruselskou byrokracii, zpružnit unijní rozhodování a přiblížit unii občanům, o tom není v doporučeních konventu ani slovo. Lze se z nich jen dozvědět, jak to nejde.

Evropská unie rozdá tisícovkám mladých lidí volné jízdenky na cestování po Evropě

Hlavní nádraží, vlak, cestující (ilustrační foto)

Evropská unie umožní tisícovkám čerstvě osmnáctiletých občanů cestovat po kontinentu zadarmo. Projekt v hodnotě 700 milionů eur odstartuje příští měsíc. Uchazeči budou muset odpovědět na šest otázek z evropských dějin a kultury.

A jako ryzí ironie pak zní poslední doporučení konventu, kde se doslova praví, že „Česká republika by měla vypracovat studii o příčinách skeptického postoje občanů vůči EU a zvážit možnosti zintensivnění debaty o evropských záležitostech se širokou veřejností a relevantními aktéry“.

Studie věru není zapotřebí, protože hlavní příčinou onoho „skeptického postoje“ není nikdo jiný než právě tito „relevantní aktéři“. Stačí si uvědomit, jak populisticky zachází drtivá většina zdejších politiků například s tématem tak zásadním pro soudržnost EU jako je společná azylová politika.

Lída Rakušanová

Ale abych nekřivdila: jeden konkrétní reformní návrh se na zdejší politické scéně přece jen zrodil, a to v hlavě premiéra Babiše. Podle jeho slov bude Česko usilovat o to, aby mohlo s penězi z evropských fondů nakládat podle svého. A například peníze ze sociálních fondů, určené na další vzdělávání a rekvalifikační programy, používat na hmotné investice. Neboť prý máme „obrovský investiční deficit“.

Na první pohled na tom něco je: stačí podívat se na věčně rozestavěné zdejší dálnice. Deficity ve vzdělávání tak nápadné nejsou. I když momentálně, vzhledem k plagiátorským aférám členů Babišovy vlády, už neplatí ani to.

Spustit audio