Lída Rakušanová: Babiš a jeho staronové tváře

10. únor 2023

Andrej Babiš je obchodník a tudíž nepřekvapuje, že dokud mu jeho politický byznys vynáší, nevzdá se ho. Jak vyplynulo z jeho středečního brífinku, považuje stát i nadále za „rodinnou firmu“, o kterou hodlá pečovat jako o vlastní. Jak taková péče vypadá v reálu, ukázalo se ovšem záhy po jeho vstupu do politiky: rok předtím, než se stal v roce 2014 ministrem financí, dostával jeho Agrofert z Bruselu dotace ve výši 42 milionů eur. V roce 2017 už to bylo skoro 80 milionů.

A když koncem roku 2021 přebírala vláda Petra Fialy po Babišově čtyřletém působení ve funkci premiéra státní pokladnu, byl v ní schodek přes 360 miliard korun.

Čtěte také

Částečně se na něm sice podepsala pandemie covidu, ale vzhledem k tomu, že v roce 2019 činil schodek rozpočtu jen 28,5 miliardy, zcela jistě také systém kropicí konve, kterým Andrej Babiš uplácel voliče.

S tím vším se teď vláda Petra Fialy musí vypořádat v situaci, kdy se Rusko snaží svou agresí vůči Ukrajině a stále intenzivnější digitální válkou proti Západu podrýt základní pilíře demokratického světa. V takovém ohrožení nebyla svoboda a svébytnost naší země už po několik desetiletí. O to víc záleží teď na soudržnosti politické scény.

Už to stačilo

Čtěte také

Na tom, aby parlamentní opozice nebyla toxická, ale konstruktivní. Což tak zatím, kdy Andrej Babiš nenazve nynější vládu jinak než „asociální“ a kdy první slova Aleny Schillerové, jen co ji Andrej Babiš představí jako „novou tvář“ hnutí ANO, jsou, že se vláda Petra Fialy „pustila do barbarského borcení všech jistot“, nevypadá ani náhodou.

Jiskřička naděje ale na středečním brífinku přece jen svitla: A to v okamžiku, kdy se další (staro)nová tvář hnutí ANO, Karel Havlíček, zmínil o tom, že bude mít na starosti „stínový kabinet“, který nebude jen kritizovat, ale nabízet i vlastní řešení. Nezbývá než doufat, že se tahle jiskřička neutopí v šéfově obvyklém slovním průjmu, kydajícím na vládu a na média všechny špatnosti tohoto světa.

Lída Rakušanová

Nechal se k tomu strhnout i na středečním brífinku, když ho ukončil obviněním, že to jsou veřejnoprávní média, a nikoli on, kdo rozděluje společnost a šíří nenávist. Bohužel ho tentokrát neměl kdo diskrétně upozornit, že už to stačilo. Na rozdíl od tiskovky po skončení volby prezidenta mu nestála po boku jeho žena, ale jen obě jeho věrné hlásné trouby.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.