David Klimeš: Žádný velký rozkol v ANO nečekejme

2. únor 2023

Moravskoslezský hejtman za ANO Ivo Vondrák prosazuje v nejsilnější české politické straně vznik pravicové frakce. Tento jeho návrh navazuje na rebelii, které se dopustil v prezidentské volbě, kdy se otevřeně vyslovoval proti kandidatuře svého předsedy Andreje Babiše a volil Petra Pavla. Další významnou protestní postavou v hnutí je ostravský primátor Tomáš Macura. Ten si už vůbec nebere servítky a tvrdí, že i mnoho čelných anoistů Babiše nevolilo, jen se to stydělo přiznat.

Může z této moravskoslezské rebélie vzniknout něco většího? Těžko. Jeden důvod je čistě technický. Andrej Babiš hnutí nejen založil a financoval, ale dosud i drží ochrannou známku ANO 2011.

Čtěte také

Bez jeho posvěcení se v této straně opravdu nemůže nic přihodit. Tím méně vznik frakce, která by ho kritizovala. Druhá věc je, že to rozhodně není první odbojářství v ANO, ze kterého nakonec nic nebylo.

Možná si ještě někdo vzpomene na bývalého ministra financí Ivana Pilného, který vytrvale v hnutí prosazoval pravicovější myšlenky. Nikdy s ničím neuspěl, jeho projevy na sněmech vždy zaujaly, ale nic nezměnily. O žádnou frakci se nakonec ani nepokusil.

Hnutí ANO se nemění

Jako významný jednotlivec, který brblá na poměry, dokonce svého času hnutí vyhovoval. Pilný se svěřil, že mu marketéři ANO dokonce sami říkali, aby hrál rebela, prý to potvrzuje, jaká je v hnutí vnitrostranická demokracie. Nakonec za sebou Pilný v roce 2021 praštil dveřmi.

Čtěte také

Vondrák a Macura se v kritice sice nyní vydávají ještě o trochu dále, ale jejich aktuální mravní rozhořčení nad Babišovou politikou jim lze jen těžko věřit. Byli v hnutí, když Babiš vedl ve sněmovních volbách nechutnou kampaň, že Piráti lidem do chalup nastěhují migranty a ani necekli.

Neprotestovali ani při mnoha jiných příležitostech, kdy Babišův tým překračoval všechny myslitelné hranice. Vondrák se klidně nechal zvolit i místopředsedou hnutí. Teprve nyní na ně ale prý sestoupil vyšší princip mravní a oni už nemohou mlčet. Tomu opravdu těžko věřit.

Spíše to vypadá, že oba dva pánové usoudili, že došli na samou mez toho, čeho mohou v hnutí ANO dosáhnout. Macura se před pár měsíci nechal za podpory ANO znovu zvolit primátorem Ostravy, nyní má asi pocit, že je čas se od kontroverzní značky odstřihnout. Vondráka před sněmovními volbami ke kandidatuře na poslance přesvědčoval sám Babiš a sliboval mu vysoké posty v případné vládě. Na to ovšem nedošlo. A protože Babiš se hned tak do vlády nevrátí, Vondrák ví, že od ANO nic moc v dohledné době nezíská.

David Klimeš, novinář

Je jistě pravda, že takto otevřená kritika Babiše v ANO už hodně dlouho nebyla. Vlastně od počátků hnutí asi nikdy. Ale to neznamená, že se ANO mění, nebo v něm dokonce začnou soupeřit frakce jako v klasických demokratických stranách. Spíše to vypadá, že si Vondrák s Macurou řeknou své, hnutí to oslyší a oni zamíří do jiného politického dresu. Na ANO to však bude mít zhruba takový vliv, jako měl již zmiňovaný odchod exministra Pilného.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

autor: David Klimeš
Spustit audio