Libor Dvořák: Znepokojivé zprávy o Navalném

15. duben 2023

Toto pondělí byl do patnáctidenní korekce v rámci nápravného zařízení Melechovo ve Vladimirské oblasti odeslán vězněný opoziční politik Alexej Navalnyj. Během dvou let věznění se tak stalo již více než desetkrát – vždy za porušování vězeňského řádu. Jak se zdá, vedení věznice se snaží znepříjemnit mu výkon trestu co nejvíc.

Na sociálních sítích Navalnyj uvádí, že tentokrát musel do vnitřní izolace v rámci nápravného zařízení zamířit proto, že kritizoval vězeňskou správu za vysoce předražené nákupy potravin. Dále uvádí, že jeho osobně „výrazně omezili v nákupu jídla pro vlastní potřebu“ a také ho „téměř zbavili času na vyřizování osobní korespondence“.

Čtěte také

Možná ještě znepokojivější jsou zprávy politikova advokáta Vadima Kobzeva. Ten tvrdí, že Navalnyj trpí neznámou chorobou žaludku, již lékaři nejsou s to pojmenovat, a že po posledním pobytu v korekci zhubl o 8 kg. Kobzev dokonce vězeňskou správu viní, že jeho klientovi způsobuje „pozvolnou otravu celého organismu“.

Přičteme-li k tomu všemu již poměrně dávný výrok samotného Navalného, že jeho výkon trestu se rovná „pomalé popravě“, je obrázek o tom, jak se mu za mřížemi vede, víc než přesný.

Čtěte také

Otázkou samozřejmě je, čím si právě Navalnyj ze strany Putinova režimu vysloužil takto drsné zacházení. Alfou a omegou všeho určitě je, že Navalnyj se Putina prostě nebojí. Když se před více než dvěma lety, 17. ledna 2021, vrátil z německého léčení, kdy ho tamní lékaři zbavovali následků otravy, způsobených ruskými tajnými službami, musel si být dobře vědom, co ho doma čeká.

A taky se dočkal – od svého návratu si na svobodě v zásadě nepobyl ani minutu. Proslulá moudrost, že dokud bude Putin v Kremlu, bude Navalnyj v kriminále, samozřejmě platí i nadále.

Větší strach než z covidu

Čtěte také

Hlavním důvodem je přirozeně to, co jsme již nejednou konstatovali: ruský prezident je patologický zbabělec a z rezolutního opozičního politika, který se ze svých postojů nenechá nijak zviklat, má patrně ještě větší strach než z covidu. I přesto, že Navalnému na svobodě by určitě nehrozil havlovský osud „z disidenta prezidentem“.

Zaprvé proto, že rozhodně není typem všelidového vůdce a je hodně těch Rusů, kteří by za ním prostě nešli – na to je ruská společnost péčí Putinovou až příliš rozdrcená, a je otázka, kdo a jak ji dá jednou dohromady (pokud je to vůbec možné).

Libor Dvořák

A zadruhé proto, že pokud Putin jednou z jakýchkoli důvodů pustí moc z rukou, přinejmenším v první fázi takovéhoto vývoje se jí chopí někdo z jeho nejbližšího okolí – to je za sovětského i postsovětského vývoje země už dávno vyzkoušené a nejednou uplatněné.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio