Libor Dvořák: Proč naprostá většina Rusů podporuje Putina

15. únor 2023

Přestože většina světa hodnotí válku Ruska proti Ukrajině, od jejíhož začátku už uplynul skoro rok, jako nespravedlivou, nevyprovokovanou a vskutku šílenou, v samotném Rusku se její hlavní strůjce, prezident Vladimir Putin, těší podle oficiálních pramenů až 80procentní podpoře obyvatelstva. Toto číslo se samozřejmě dá zpochybnit, ale i tak je počet lidí, alespoň formálně stojících za Putinem, neuvěřitelně vysoký.

Za podobným těžko uvěřitelným stavem věcí stojí mimo jiné, ale možná že především, nejméně půltisíciletá historie ruského vládnutí, jehož hlavním zdrojem jsou panovnické metody Zlaté hordy.

Čtěte také

Základním principem ruské státní moci je pyramida, na jejímž vrcholu stojí jeden jediný člověk – v tomto případě Vladimir Putin, který se svým plánem budování tzv. mocenské vertikály ani příliš netajil.

Výjimkou z tohoto pravidla byl jedině Michail Gorbačov, který si upřímně přál smír se Západem – v zájmu jak tehdejšího Sovětského svazu a pozdějšího Ruska, tak i především euroamerického světa. Michail Sergejevič se svou dnes poněkud pohádkově vyhlížející vizí však byl poražen – a vlastně i jeho pohřeb zdůraznil, nakolik byl tento politik se svými představami osamocený.

Nebezpeční Putinovi

Ostatně pyramida moci: podle řady ruských i světových politologů byla už za Jelcina znovu vztyčena v celé své železobetonové obludnosti, jedině snad na jistý čas polepena pestrobarevnými reklamními plakáty Coca-Coly.

Čtěte také

Dnes se možná poněkud pozapomíná na to, že to byl právě Jelcin, kdo do čela ruského státu – víceméně z egoistických důvodů – osobně instaloval Putina. Tím způsobil, že vichry kágebáckého způsobu vládnutí cocacolové plakáty rychle otrhaly a zbyl tu už jen starý známý totalitní šedivý, ale v ruském prostředí nanejvýš spolehlivý železobeton. Ten ovšem jako by jen dále tuhnul.

Je zcela evidentní, že hlavním zdrojem Putinových úspěchů v průzkumech veřejného mínění je docela obyčejný, ba přímo bazální strach. Řadoví, a třeba i opozičně naladění Rusové si velmi dobře uvědomují, jak Putin naložil s Chodorkovským, s protagonisty protestů na Bolotném náměstí v roce 2012, s Alexejem Navalným či nejnověji s bývalým chabarovským gubernátorem Sergejem Furgalem, jemuž zrůdný režim ruského dnes už nepokrytého diktátora napařil přímo zrůdných 22 let za mřížemi.

Libor Dvořák

A proč? Všichni tito lidé byli do té či oné míry nebezpeční právě Putinovi – což je přece dost dobrý důvod pro to, aby skončili, jak skončili.

Tohle vše by si měli uvědomit zejména ti, kteří mají žaludek na to, aby Putina hájili, či dokonce tvrdili, že je v právu. Pokud tomuto člověku bude umožněno vítězství na Ukrajině, bude to porážka nás všech.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.