Libor Dvořák: Změny v ukrajinské vládě. Spíše přesuny než politické pády

7. září 2024

Ukrajinská vláda prochází zásadními změnami. Několik vlivných ministrů a úředníků včetně šéfa diplomacie Dmytra Kuleby rezignovalo s tím, že už ve čtvrtek došlo k novému obsazení části resortů. Prezident Volodymyr Zelenskyj změny naznačil už před několika dny s poukazem na to, že s nimi chce být hotov do zimy. Je pravděpodobné, že šlo spíše o přesuny než o politický pád odstupujících ministrů.

Sám prezident k největším změnám kabinetu od začátku války prohlásil, že „vedení země potřebuje novou energii a novou dynamiku“ – tak se teprve uvidí, zda ty změny byly racionální, zda něco konkrétního přinesly či zda šlo jen o rituál podle principu „krabice, krabice, hejbejte se“.

Čtěte také

V tuto chvíli lze ovšem říct, že nejvýraznější proměnou je právě ta na postu šéfa ukrajinské diplomacie. Je to přirozené, protože Dmytro Kuleba je za války vedle ministra obrany a samozřejmě šéfa kabinetu nejnápadnějším členem vládního týmu.

Kuleba stál v čele svého rezortu od roku 2020 a není pochyb o tom, že to byl muž na svém místě a diplomat každým coulem – vždy dokonale elegantní, vybavený výbornou angličtinou a schopný jednat v podstatě s kýmkoli na světě.

Role prezidentské kanceláře

Čtěte také

Právě proto třeba německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na sdělení o nejnovějším údělu Dmytra Kuleby na svém mikroblogu na platformě X s opravdovou lítostí napsala: „Dlouhé rozhovory v nočních vlacích, na summitu G7, na frontách, v Bruselu i před vybombardovanou elektrárnou… Je velice málo lidí, s nimiž jsem spolupracovala tak úzce jako s vámi, milý Dmtiriji Kulebo!“

Vraťme se ale k tomu, jaký vliv budou mít veškeré nynější vládní změny na Ukrajině na další průběh a vývoj války. Komentátor ruského vysílání BBC Svjatoslav Chomenko si myslí, že skoro žádný. Zaprvé se o nich mluvilo už půl roku a nedělo se nic. Takže tak nutné to zase asi nebylo. Zadruhé na pozadí obrovské válečné tragédie hasnou i ty nejvýznamnější kádrové rotace.

Libor Dvořák

Nu a zatřetí právě plnoformátová válka vcelku logicky vedla k proměně Ukrajiny v superprezidentskou republiku, v níž funkci reálné síly, řídící stát, přebírá prezidentská kancelář. Nejvyšší rada, tedy ukrajinský partlament, na tom ostatně není o mnoho lépe.

Jak se zdá, změny v ukrajinském kabinetu způsobily větší rozruch ve světě než doma. Na samotné Ukrajině by – i s ohledem na právě řečené – rozruch způsobilo střídaní v jediném křesle. A v jakém? Přece v tom, v němž momentálně sedí Volodymyr Zelenskyj.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.