Libor Dvořák: Zeman na Ukrajině

22. říjen 2013

„Předčasná medializace by spíše uškodila,“ řekl Miloš Zeman k problému případného propuštění expremiérky Julie Tymošenkové, které je žhavým evropským tématem těchto dnů a týdnů. Pokud se Kyjevu tento komplikovaný rébus nepodaří vyřešit, je docela dobře možné, že zmíněný podpis ve Vilniusu bude znovu odložen – a do toho se viditelně nechce ani Ukrajině, ani Unii.

Všichni tedy v tuto chvíli čekají na kouzelnou princeznu Koloběžku, která problém vyřeší tak, aby Janukovyč neztratil tvář a Unie aby dostala to, po čem volá. Je docela dobře možné, že Kyjev nakonec sáhne po nějaké kulišárně, která bude vypadat jako osvobození Tymošenkové, ale hned po podpisu se ukáže, že vše není tak jednoznačné, jak se před vilniuským summitem zdálo.

Ale nespekulujme, stav této zcela stěžejní záležitosti ukrajinsko-evropských vztahů už včera český prezident docela trefným zemanovským bonmotem popsal, když poznamenal: „Chtěl bych říci, že pravděpodobnost se se stoprocentní jistotou pohybuje v intervalu nula až sto procent.“ Při včerejším setkání se svým hostitelem Viktorem Janukovyčem osud Tymošenkové jistě na přetřes přišel, ale viditelně jen okrajově…

A není divu: Sedmá zahraniční cesta nového českého prezidenta zjevně patřila do kategorie aktivit v oblasti ekonomické diplomacie. Zeman s Jaukovyčem probrali „pět či šest“ případů, kdy mají čeští dodavatelé problémy se splácením svých investičních dodávek na Ukrajinu. Podepsáno navíc bylo několik velmi povzbudivých dodávek: Kupříkladu známá brněnská firma Alta uzavřela s ukrajinským partnerem smlouvu v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun a jak se zdá, půjde především o zprostředkování know-how – tedy o podobný obchod, jaký Alta uzavřela před pár lety s ruskou firmou Uralvagonzavod.

V každém případě je dobře, že český prezident přijel na Ukrajinu právě ve chvíli, kdy se rozhoduje o její příští základní zahraničně-politické orientaci. Rusko by totiž právě tuto nejvýznamnější postsovětskou zemi rádo vidělo ve své sféře vlivu a dost dlouho to vypadalo tak, že se tento tah podaří. Jak se ale zdá, Janukovyčovi oligarchičtí rádci v čele s nebohatším Ukrajincem Rinatem Achmetovem doporučují orientaci opačným směrem.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.