Libor Dvořák: Ukrajina žádá o vyslání modrých přileb do Donbasu. Vyhýbá se svým povinnostem, tvrdí Moskva

17. březen 2015

Moskva je prý ochotna posoudit návrh o vyslání mírotvorné mise na východ Ukrajiny, ovšem za předpokladu, že na tom budou mít zájem obě strany konfliktu. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a zároveň upozornil, že Minské dohody o ničem takovém nemluví.

Ukrajina se vyhýbá svým povinnostem, které z minského ujednání plynou, soudí Lavrov a pokračuje:

„Přichází okamžik pravdy, kdy bude třeba přejít k politickým reformám, k přípravě regionálních voleb a k tomu, aby se v ukrajinské ústavě objevily pasáže, které po dohodě s jednostranně vyhlášenými republikami zakotví zvláštní status pro tato území. Z mnoha zdrojů však slyšíme, že celá řada ukrajinských politiků není spokojena s tím, co bylo v Minsku dojednáno, a rádi by celý proces znovu posunuli do fáze nových debat.“ Tolik ministr Lavrov.

Rusko i obě separatistické entity vystupovaly proti rozmístění modrých přileb v oblasti. Podle stálého představitele RF při OSN Vitalije Čurkina záměr Kyjeva obrátit se na světovou organizaci s podobnou žádostí vede k představě, že Kyjev se touto prosbou snaží zvrátit výsledky, jichž bylo dosaženo v Minsku.

Čtěte také

Stejná obvinění znějí i z obou separatistických republik, jejichž představitelé si navíc stěžovali, že Ukrajina se ústy Petra Porošenka snažila přesně specifikovat oblasti, jichž se připravovaný zvláštní status bude týkat.

Faktem je, že rozhodnutí vyslat na východ Ukrajiny mírotvorné sbory OSN by muselo schválit všech pět stálých členů Rady bezpečnosti, samozřejmě včetně Ruska. Jak by hlasovalo to, kdyby si separatisté mírotvorce nepřáli, si asi umíme představit.

Proruský separatista na východě Ukrajiny. Ukrajinské tajné služby odhadují, že ruské ztráty se pohybují okolo 5000 mužů

Argumenty Ukrajiny jsou ovšem jasné: Jakmile na separatistická území přijdou modré přílby, bude to skoro automaticky znamenat uzavření dnes naprosto prostupné rusko-ukrajinské hranice, a bude tak dosaženo spolehlivého míru na východě Ukrajiny.

„Až tam budou mírotvorné sbory, vyloučí to jakékoli zdůvodňování, proč se na našem území nezákonně nalézají vojska jiného státu,“ řekl jednoznačně Petro Porošenko.

Přes dosavadní neshody je ochota Ruska za určitých podmínek mírotvorné sbory na východ země pustit Ukrajiny slušným příslibem.

Ne že by modré přílby byly vždy zárukou opravdu stabilního míru, vzpomeňme na války v bývalé Jugoslávii, ale minimálně předpoklady pro klid zbraní by rozhodně byly daleko solidnější než v tuto chvíli, kdy se příměří sice v zásadě dodržuje, ale je velmi křehké.

autor: ldo
Spustit audio