Libor Dvořák: Ukrajina nabízí separatistům zvláštní statut

16. září 2014

Schváleno a podepsáno, konstatoval ukrajinský prezident Petro Porošenko, který příslušný zákon o ratifikaci Dohody podepsal přímo ve sněmovně.

Nejvyšší rada hned poté schválila text prohlášení O evropské volbě Ukrajiny, v němž se mimo jiné praví, že Ukrajina dnes zdůraznila své odhodlání stát se v budoucnu členem Unie.

V tomto dokumentu se také říká, že ratifikace Dohody o asociaci je jen prvním krokem, předpokládajícím „další všestranné reformování Ukrajiny v duchu evropských standardů a hodnot. Chápeme, že to bude těžká cesta, ale jinou alternativu pro naši zemi nevidíme,“ usnesli se ukrajinští poslanci.

Čtěte také

Pozoruhodná zřejmě byla i Porošenkova schůzka se šéfy parlamentních frakcí, na níž ukrajinský prezident prohlásil: „V textu politické části dohody, který jsme podepsali 27. června, se nemění jediná tečka a jediná čárka. Implementace dohody začala první minutou od její ratifikace.“ Premiér Jaceňjuk poté připomněl, že dohoda, o niž dnes v obou parlamentech šlo, má 700 stran. „To nejsou žádné proklamace, to jsou zcela konkrétní evropské požadavky a návody na konkrétní reformy pro naši zemi,“ řekl Jaceňjuk.

Otázkou samozřejmě je, jak se pro Ukrajinu beztak obtížné, chvílemi snad až nezvladatelné evropské transformace podaří uplatňovat v situaci, kdy je neustále v sázce územní celistvost země. Včera Porošenko přišel s tříletým "zvláštním statutem" s rozšířenou samosprávou na východě Ukrajiny, s právem na užívání ruštiny a s amnestií pro členy povstaleckých oddílů – to vše v návrhu zákona o decentralizaci ukrajinské státní správy, který dnes rovněž projednával ukrajinský parlament. Separatisté po úvodním chladném přijetí tohoto projektu slíbili, že ho „prostudují“.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Podstatu příštích ukrajinských potíží s uplatňováním evropských kritérií před pár dny v Moskvě docela dobře shrnul údajně nezávislý, ale spíše prokremelský ruský politolog Fjodor Lukjanov, když řekl: „Ten model státu, který vznikl nejen na Ukrajině, ale i jinde v postsovětském prostoru, přinesl primární akumulaci kapitálu a vytvoření mohutné oligarchické kostry. Na Ukrajině se to ovšem jaksi protáhlo a tato oligarchická struktura se jednoduše proměnila v základ státního zřízení… Lidé, které vidíme v čele ukrajinského státu dnes, jsou přesně ti, kteří zemi do současného zbědovaného stavu v posledních dvaceti letech přivedli.“ Tolik Lukjanov – a ať si o něm myslíme cokoli, jedno je jasné: až se evropské reformy na Ukrajině opravdu začnou prosazovat, budou zákonitě narážet na odpor, a to i těch, kteří pro ně dnes v ukrajinském parlamentu hlasovali.

autor: ldo
Spustit audio