Libor Dvořák: Střelba v ústředí ruské tajné služby

20. prosinec 2019

V moskevském ústředí ruské tajné služby FSB střílel osamělý útočník. Ten byl při zásahu policistů zastřelen.

Podle některých médií útočníků bylo víc a první informace hovořily o třech mrtvých. Později FSB uvedla, že pachatel zabil jednoho zaměstnance a pět lidí zranil. 

Čtěte také

Je to opravdu událost málokdy vídaná – střelba přímo v srdci tajných služeb, tedy v areálu budov kolem Lubjanského náměstí, kde sídlí ruská tajná služba FSB a dlouho tam stála socha zakladatele smutně proslulé Čeky Felixe Dzeržinského.

Ostatně právě útočníkova zřejmě dosti divoká střelba a následná reakce ozbrojené ostrahy způsobily, že někteří svědci mluvili o dlouhém palebném souboji, ve kterém se ozývaly i výbuchy. Žádným překvapením by ovšem při takovéto přestřelce nebylo, kdyby třeba oslepujících granátů užila sama zasahující zvláštní jednotka.

O motivech tohoto výjimečného útoku, který ruská policie neoznačila za teroristický, se můžeme jen domýšlet. Došlo k němu doslova pár hodin po velké výroční tiskové konferenci prezidenta Putina, který svého času v čele FSB stál, navíc těsně před svátkem ruských bezpečnostních složek.

Zkazit svátek?

Předchozí prokazatelně teroristické akce posledních deseti let, kupříkladu v moskevském a petrohradském metru či na moskevském mezinárodním letišti Domodědovo, byly klasickými teroristickými útoky na měkké cíle, tomu ostatně odpovídal i daleko vyšší počet mrtvých a zraněných.

Čtěte také

Že o teror v klasickém slova smyslu nešlo, dokládají informace, které přinesly důležité poznatky o samotném střelci, byl totiž už nade vši pochybnost identifikován. Jde o 39letého Jevgenije Maňurova, původně majitele poradenské firmy, která ovšem před čtyřmi lety zkrachovala.

Jak dosvědčuje jeho matka, syn nikdy nesloužil v armádě, ale byl velkým milovníkem střelby a také bojových sportů. Ostatně ještě v listopadu se zúčastnil velké střelecké soutěže, kde v jedné z kategorií získal třetí cenu.

Zajímavé jistě je, že v poslední době byl zaměstnán v soukromých ochrankách, ovšem tuto práci před pár měsíci opustil. Jak se zdá, střílel z lovecké pušky Sajga, do které si přinesl dostatek střeliva, ale kromě nože u sebe žádné další zbraně ani výbušniny neměl.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Potvrdit by se tak mohl názor prezidenta Mezinárodní asociace veteránů původně sovětské antiteroristické jednotky Alfa Sergeje Gončarova, který se domnívá, že cílem celé akce bylo „zkazit všem čekistům jejich dnešní svátek a vyvolat paniku“. Uvidíme, k jakému závěru dospěje vyšetřování.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio