Libor Dvořák: Rusko zatím Řecku nepomůže

9. červenec 2015

Opravdu masivní řecká krize, z níž zatím nevede jasná cesta, budí přirozeně velký zájem v Rusku. Tak velký, že některé spekulace domácích médií považoval za nutné uvést na pravou míru i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

„Nebudeme přilévat oleje do ohně,“prohlásil dnes Lavrov a hned pokračoval, že Rusko nemá zájem přiživovat tento ohýnek. „Jsme viněni z toho, že sedíme doma a při pohledu na to, jak se Řecko škorpí s Burselem, Paříží a Berlínem, si radostně mneme ruce. Ale tak to rozhodně není,“ tvrdí ruský ministr zahraničí.

Podle něj je postoj Moskvy takový, že Rusko je zainteresováno na tom, aby „ byla co nejdříve nalezena všeobecně přijatelná cesta k urovnání situace s řeckým dluhem“. Řecká dluhová krize totiž ohrožuje ekonomiku jak v Evropě, tak v Rusku a zprostředkovaně i v jiných končinách světa, soudí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Čtěte také

Faktem ovšem je, že představou znovuzavedení drachmy v Řecku, které by automaticky oslabilo soudržnost Řecka a zbytku Unie, ruské analytiky a novináře k nejrůznějším spekulacím přirozeně vede, zejména v tom smyslu, nakolik by to šlo na ruku právě Rusku.

Na otázku, jak samo Rusko bude rozehrávat řeckou kartu, v listu Pravda ze 7.7. kupříkladu hlavní ekonom investiční společnosti EvroInvest Vladimir Rožankovskij bez obalu soudí, že „tato karta už se poznenáhlu rozehrává“ a připomíná telefonát Alexise Tsiprase s Vladimirem Putinem pouhý den po nedělním řeckém referendu.

O jeho konkrétním obsahu toho sice mnoho nevíme a slyšeli jsme jen o Putinově ujišťování, že rozpad eurozóny si nikdo nepřeje atd. atp. Jenže co si ruský prezident může jen myslet, to je ekonomický analytik schopen říct naplno, a pan Rožankovskij tak opravdu činí, když doslova říká:

Logo

„Situace, kdy by Řecko z eurozóny vystoupilo, je pro nás výhodnější. Výhodnější proto, že jakmile by se to stalo... západní sankce vůči nám to nijak neovlivní, zato ruská strana může okamžitě odvolat odvetný zákaz vývozu řeckých potravin k nám,“ míní Vladimir Rožankovskij a zároveň připomíná, že ruská diplomacie bude v takovém případě muset pracovat opravdu v rukavičkách kvůli faktickému současnému významnému partnerovi Ruska jako je Turecko, které se s Řeckem už tradičně snáší asi jako voda s ohněm.

Čtěte také

Řada ruských nejvyšších představitelů dosti stereotypně opakuje, že Rusko se zatím nechystá Řecku poskytnout finanční pomoc – už proto, že o ni údajně nebylo požádáno. Připomeňme ovšem v této souvislosti slova již zmiňovaného Sergeje Lavrova z letošního jara. Ten jasně řekl, že „když nás Řekové o finanční výpomoc požádají, budeme se tím zabývat“.

Ať už tedy z oficiálních ruských míst zní v těchto dnech jakékoli výroky, Moskva bude případný Grexit považovat za jasné oslabení celé EU, protože je si dobře vědoma, jak velké politické škody to celému evropskému integračnímu procesu přinese. I na to bude třeba při nejbližším mimořádném summitu Unie myslet.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.