Libor Dvořák: Rusko už očkuje. Putin to nařídil

7. prosinec 2020

Jak před několika dny konstatoval ruský prezident Vladimir Putin, Rusko vyrobilo 2 miliony dávek národní vakcíny, která umožní zahájit „ne-li masovou, přinejmenším pak rozsáhlou vakcinaci ruského obyvatelstva“.

Vakcinace skutečně začala tuto sobotu, a jak upřesnil moskevský primátor Sergej Sobjanin, na dobrovolné bázi se jí nejdřív podrobí moskevští zdravotníci a učitelé.

Čtěte také

Pomiňme ale skoro komický fakt, že ani ruská média nemají jistotu, jestli v případě první schválené ruské vakcíny jde o Sputnik 5, anebo o Sputnik V.

Sami autoři Sputniku samozřejmě odkazují k novátorskému odkazu sovětské vědy a prvního umělého tělesa v kosmu Sputnik 1, ale tady jejich výklad končí. Poněkud anekdotický příběh tedy uzavřeme názorem, že Putin říká Sputnik 5 – a ten to přece vědět musí!

Mnohem podstatnější, a vpravdě sovětská okolnost zahájení ruské protikoronavirové vakcinace, spočívá ale v něčem docela jiném. Totiž v okolnostech jejího spuštění.

Když před necelými dvěma týdny oznámil ruský prezident během videokonference s vládou, že celý očkovací proces bude zahájen v sobotu 5. prosince, pokusila se vicepremiérka a bývalá ruská ministryně zdravotnictví Taťána Golikovová plaše namítnout, že ruské zdravotnictví na něco takového není připraveno. Putin jí okamžitě skočil do řeči: „Vy mi nebudete hlásit připravenost systému, vy mi oznámíte, že vakcinace v uvedeném termínu začala!“ A je to…

Hlava státu a očkování

Paní Golikovová nesporně měla na mysli i fakt, že špičková ruská věda, včetně té lékařské, je schopna vymyslet a vyprojektovat skoro cokoli na světě, ale jakmile dojde na realizaci, nastává problém: buď chybí výrobní kapacity, nebo kvalifikovaný personál, anebo to i ono – což se zřetelně stalo i tentokrát.

Čtěte také

Rusko se proto s diskrétní žádostí o spolupráci obrátilo třeba na Francii, což ovšem k velké nelibosti Kremlu proniklo i do francouzských médií. Už v tuto chvíli je ovšem téměř nepochybné, že další ruský Sputnik se na rozdíl od někdejšího kosmického bez zahraniční asistence nakonec neobejde.

A pak je tu dlouhodobý problém takříkajíc politicko-psychologický: prezident sice rozsáhlou vakcinaci ruského obyvatelstva nařídil, ale sám ji podstoupit nehodlá.

Jakékoli snahy o vysvětlení tohoto postoje ze strany Putinova mluvčího Dmitrije Peskova tím, že „hlava státu nemůže být dobrovolníkem očkování látkou, jejíž testování ještě definitivně neskončilo“, zcela viditelně neobstojí.

Libor Dvořák

Když si uvědomíme, že příkladem svým národům chtějí v tomto ohledu jít nejen američtí exprezidenti Bush, Clinton a Obama, ale dokonce i 94letá britská královna Alžběta II. se svým ještě o pět let starším chotěm princem Filipem, je vcelku jasno.

Jak praví jeden aktuální ruský komentář, „při podobném srovnání Rusové s nevěřícnou nechápavostí hledí k novoogarjovskému bunkru, ve které se už dlouhé měsíce skrývá jejich prezident“.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio