Libor Dvořák: Rusko používá hodně starých a nepřesných zbraní a je mu to jedno

15. červen 2022

Konec války na Ukrajině je zatím v nedohlednu, ale z jejího průběhu lze už dnes vyvodit některá obecnější ponaučení. Bojovou činnost obou stran konfliktu zkoumají vojenští analytici doslova po celém světě. Nebude přeháněním konstatovat, že na bojištích u Charkova, Severodoněcku či Chersonu se dnes píší nové učebnice taktiky a strategie pro vojenské akademie.

Už od časů druhé světové války a možná ještě déle zůstává nesmírně důležitým prvkem vzdušná převaha. Aby jí bylo dosaženo, je třeba zničit protivníkovo letectvo a jeho pozemní protivzdušnou obranu. V tomto ohledu je ve výhodnější situaci Rusko, jehož početní i kvalitativní převaha je zřejmá už od počátku války.

Čtěte také

Totéž zejména v současné fázi bojů platí o dělostřelectvu, které je stále „královnou války“. Převahu Ruska lze vyjádřit poměrem 12-15 ku 1. Právě proto se ukrajinský prezident Zelenskyj v posledních dnech domáhá, aby mu Západ poslal nejméně 1000 houfnic a alespoň 500 tanků. Takovéto dodávky by pro další vývoj konfliktu mohly mít zásadní význam – i když samy o sobě by o případném ukrajinském vítězství nerozhodly.

Nesmírně významnou roli v moderním válčení může sehrávat internet, jehož předobraz se rodil od konce 60. let zpočátku v USA. Poslední dobou se po celém světě během válek či občanských nepokojů internet vypínal – stalo se to třeba v Ázerbájdžánu v době druhé karabašské války či v Bělorusku za protestů koncem roku 2020. V rusko-ukrajinské válce se ovšem nic takového nestalo. Využívají ho obě strany a ani jedné se přitom nepodařilo paralyzovat informační síť protivníka.

Mnohonásobná materiální převaha

Čtěte také

Současná rusko-ukrajinská válka se po desetiletích stala také prvním velkým ozbrojeným konfliktem, v němž se široce využívá moderních výzvědných prostředků, jako jsou satelitní snímky, výzvědné drony, klasické špionážní letouny a to vše je doplňováno informacemi z internetu, popřípadě i ze sociálních sítí, které jsou využívány pro analýzu tzv. otevřených zdrojů.

Přesné informace pak vytvářejí předpoklady pro využití vysoce přesných zbraní, jež umožňují stoprocentní likvidaci jakéhokoli cíle. Nevýhodou těchto zbraní ovšem je, že jsou velmi drahé a rychle docházejí. Důsledkem je, že zejména ruská strana užívá hodně starých a naopak nepřesných zbraní. Což Rusy ovšem nijak nevzrušuje, protože jim je jedno, jaké cíle zasáhnou.

Libor Dvořák

Největším překvapením tohoto masivního souboje jistě je, jak málo výkonná a efektivní je ruská armáda. Západní odborníci jsou často překvapeni také tím, jak špatně je řízena. Přesto jsme ovšem i nadále nuceni předpokládat, že mnohonásobná materiální převaha může vést k ruskému vojenskému vítězství, byť za cenu vlastních vysokých ztrát. Ale to je Rusům taky jedno. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio