Libor Dvořák: Ruské hrátky s dodávkami plynu do Evropy

6. listopad 2021

Jak okázale přislíbil ruský prezident Vladimir Putin, státní firma Gazprom by v neděli či pondělí měla začít s plněním svých podpovrchových zásobníků v Německu a Rakousku ruským zemním plynem. Právě tato událost by měla pomoct zmírnit evropskou energetickou krizi a srazit neúměrně vysoké ceny této základní suroviny.

Pokud chceme zhodnotit nejnovější vývoj ruských energetických hrátek, měli bychom se ohlédnout do středy 27. října: během online energetické porady došlo k až anekdotickému, přesto zároveň velmi poučnému dialogu mezi Vladimirem Putinem a šéfem Gazpromu Alexejem Millerem, který si kremelští propagandisté za rámeček rozhodně dát nemohou. A oč šlo?

Čtěte také

Během zmíněné porady prezident, který je o stavu své oblíbené plynové sféry vždy skvěle informován, najednou šéfa Gazpromu oblaží výrokem skoro až naivním. Pokud vím, Gazprom vlastní či provozuje podzemní rezervoáry plynu i v západní Evropě. Jak to tam vypadá se zásobami? – ptá se prezident málem upřímně rovnou do kamery.

Dobré to není, přiznává Miller, je v nich sotva 190 tisíc kubíků. V prezidentově tváři se najednou zračí vážně míněné obavy, ale jako vždy okamžitě najde řešení. Jakmile doplníte naše zásoby, nějakého 7. či 8. listopadu začněte zvyšovat dodávky do podzemních zásobníků v Evropě. – Stane se, odpoví pohotově Miller. A jako by si říkal: Že mě to samotného nenapadlo?!

Proč náhlá změna kursu?

Ekonomický analytik Andrej Gurkov DW k tomuto videovaudevillu připojuje tři poznámky.

Čtěte také

Za prvé – zejména němečtí lobbisté, kteří Gazprom neustále vychvalují jako naprosto spolehlivého dodavatele, by si měli uvědomit, že tato ruská státní firma (nepochybně s dopuštěním, dokonce spíš na pokyn samotného Putina) doposud nechávala evropské zásobníky prakticky prázdné. Za druhé – z pouhé nezodpovědné lehkomyslnosti se něco takového stát nemohlo. A to znamená, že Gazprom zimní plynovou rezervu na Západ nedodával, aby tak ceny vyhnal co nejvýš.

A za třetí – Gazprom k rozhodnutí plnit od druhého listopadového týdne úložiště v Německu a Rakousku plynem nedospěl z komerčních důvodů, nebo dokonce pod dojmem náhle se probudivšího vědomí odpovědnosti za energetickou bezpečnost nejdůležitějších evropských partnerů, ale učinil tak na přímý pokyn Putinův. Pokud snad někdo v Evropě měl pochybnosti, kdo rozhoduje o strategii Gazpromu, pak je nadobro rozptýlil sám ruský prezident.

Libor Dvořák

Zůstává otázka, proč se Putin rozhodl pro náhlou změnu kursu. Samozřejmě za ní může být tlak na co nejrychlejší zprovoznění Nord Streamu 2, ale také demonstrativní hrozba ruskými energetickými svaly. Pro Evropu z obojího plyne kruciální otázka: Je dobré a bezpečné dál zvyšovat svou surovinovou závislost na Rusku?

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.