Libor Dvořák: Roste počet Rusů, kteří negativně vnímají USA a západní Evropu

23. říjen 2015

Negativní vnímání Spojených států a Západu vůbec mezi prostými Rusy v posledních letech prudce vzrostlo.

Podle průzkumu veřejného mínění známého Levada centra na počátku letošního října považovalo USA za negativní faktor světového vývoje celých 71 % ruských občanů. Před dvěma lety jich byla jen přesně polovina.

Je to zkrátka tak: prozápadní nadšení z perestrojky a počátku 90. let je to tam a důvodů je hned několik. Patři sem jak ekonomická kocovina jelcinského období, tak dílem oprávněný pocit Rusů, že jejich země ve srovnání se sovětským obdobím výrazně ztratila na významu.

Když k tomu přidáme místy velmi tvrdou protizápadní rétoriku Vladimira Putina a jeho nejbližších i zejména televizní, často přímo nelítostnou propagandu, je nám celkem jasno…

Čtěte také

Jak říká současný ředitel již zmiňovaného Levada Centra, sociolog Lev Gudkov, „pro začátek je třeba vypnout televizor“. To je podle jeho názoru podmínka zcela nevyhnutelná, protože „televizní propaganda staví na velice důležitých, ba hlubinných komplexech ruské národní méněcennosti“ a rozdmychává tak víceméně obranný kompenzační nacionalismus.

A přesně toho jak oficiální propaganda, tak běžně praktikované politické technologie, přímo nestoudně využívají. Vzniklé škody na ruském povědomí nebude snadné odstranit, ale jistě by bylo možné, aby s tím státní televize přinejmenším přestala, domnívá se Lev Gudkov.

Podvečerní Moskva

Petrohradský historik Jevgenij Anisimov připomíná, že ať se to Rusům líbí nebo ne, jejich kultura a jejich dějiny jsou v zásadě evropské – proto by se Rusko mělo ubírat stejnou cestou jako zbytek starého kontinentu: „My koneckonců stejným směrem jdeme, jenže neznámo proč nikoli po hlavní silnici, ale neznámo proč se prodíráme hustým lesem – ačkoli jinou cestu než k evropské civilizaci, demokracii a základním evropským hodnotám před sebou nemáme,“ domnívá se Jevgenij Anisimov.

A do třetice názor ženy, literární vědkyně Iriny Prochorovové, mimo jiné ředitelky známého fondu téhož jména.

Čtěte také

Ta se domnívá, že ať už statistiky naznačují cokoli, „Rusko patří k evropské kultuře a tvoří její neoddělitelnou část. Antievropské nálady jsou součástí naší tradice, vždy se snoubící s přechodnými obdobími, tedy s okamžiky, kdy mnozí cítí potřebu znovu zformulovat základy ruské národní identity,“ soudí paní Prochorovová.

Všichni tito ruští intelektuálové se ovšem shodují v jednom: dokud neustane vskutku nenávistná oficiální protizápadní rétorika, stav se bohužel nijak významně zlepšit nemůže. K tomu dodejme, že my Evropané právě s tímhle musíme do nejbližší budoucnosti počítat.

autor: ldo
Spustit audio