Libor Dvořák: Putin před volbami

18. listopad 2023

V Kremlu vzniká iniciativní vnitropolitická skupina pro jarní prezidentské volby. Vladimir Putin zřejmě bude kandidovat jako nezávislý. Určeni už byli i jeho nikoli protikandidáti, ale spíše sparingpartneři. Sám Putin ovšem ještě neřekl, zda hodlá kandidovat nebo ne.

17. března budou ruští občané (alespoň zdánlivě svobodně) hlasovat o tom, kdo na příštích šest let stane v čele ruského státu.

Čtěte také

Svobodně proto, že to deklaruje ruské ústava, a zdánlivě svobodně proto, že takový je faktický stav občanských práv v současném Rusku – ať bude reálný volební verdikt jakýkoli, vítězem se stane Vladimir Putin, samozřejmě za předpokladu, že bude kandidovat a do voleb hlavy státu nevyšle nějakého věrného a svrchovaně loajálního následníka trůnu.

Svůj záměr stát se znovu ruským prezidentem Putin sice ještě nedeklaroval, ale to je způsobeno spíše jeho poťouchlým zvykem držet ruský národ i zbytek světa do poslední chvíle v napětí. Je ovšem téměř jisté, že s tímto prohlášením přijde uprostřed letošního prosince během svého tradičního každoročního televizního zjevení lidu.

Bez možnosti prezidenta ohrozit

Jak se po oficiální Moskvě proslýchá, dosavadní prezident bude tentokrát kandidovat jako nezávislý a je samozřejmě přesvědčen, že zvítězí už v prvním kole – ostatně jako obvykle, mimochodem už popáté.

Čtěte také

Představa, že by tentokrát snad do voleb nasadil nějakou loutku, již by pak z pozadí řídil, je lichá: Putin je příliš nedůvěřivý a po covidové pandemii, kdy zůstával světu skryt, také velmi osamělý, protože právě dobu největší zdravotní krize přežíval v naprosté izolaci – a tomu odpovídá jeho aktuální způsob uvažování. Zřejmě taky na nějaké loutky nevěří a paranoidně se obává, že by loutka mohla ožít a začít v prezidentské funkci jednat samostatně. Čemuž nejlépe předejdete tím, že to jednoduše nepřipustíte.

Této předpokládané taktice a strategii odpovídá i činnost celé prezidentské kanceláře a její iniciativní skupiny: podle informací nezávislého serveru Meduza by Kreml nejradši dosáhl toho, aby Putin získal přes 80 procent hlasů při více než 70procentní volební účasti.

Libor Dvořák

V tomto zájmu už víceméně stanovil i tým jeho „protikandidátů“, což jsou ovšem jako vždy jen sparingpartneři. Těm vévodí vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov. Ten přesně odpovídá kremelským požadavkům na „protikandidáta“: musí být více než 50letý, aby nebyl nápadně mladší než Putin, a k tomu dostatečně známý, ale zároveň bez jakékoli možnosti současného prezidenta reálně ohrozit. To se to pak volí!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio