Libor Dvořák: Proruští separatisté v Doněcku požádali Putina o intervenci

7. duben 2014

Pomůžeme – slibuje Moskva komukoli, kdo o to požádá, a to už Doněcká lidová republika udělala. Ruská vojska sice zatím ukrajinskou hranici nepřekročila, ale co se zatím nestalo, může se stát kdykoli. Ruských vojáků je v tomto příhraničí podle různých odhadů 25 až 50 tisíc.

Doněcká oblast má podobně jako Krym něco přes 26 tisíc čtverečních kilometrů a žije tu asi desetina ukrajinského obyvatelstva. Podstatné ovšem je, že je to vůbec nejprůmyslovější region celé Ukrajiny, kde se produkuje asi 20 % HDP země. Kromě těžařského a hutního průmyslu jsou tu i důležité strojírenské podniky, na něž by Rusové samozřejmě mohli mít zálusk.

Pokud jde o ukrajinský východ, jsou tu továrny, vyrábějící komponenty kdysi sovětských a dnes ruských raket, letadla a v Nikolajevu najdeme také významné ukrajinské loděnice. Všechny tyto průmyslové kapacity byly kdysi tzv. podniky všesvazového významu. Podstatné v tuto chvíli je, jaká bude další ruská taktika a strategie v celém ukrajinském dobyvačném dobrodružství Moskvy.

Významný ruský politolog Dmitrij Oreškin v podrobné analýze na svém blogu soudí, že Moskva se nakonec mezinárodní reakce zalekla. Oreškin doslova jen opakuje to, co snadno najdete na jakémkoli chatu kolem rusko-ukrajinské konfrontace: „Chvilku budou rámusit, ale pak toho nechají.“ Jenže to se nestalo: Jakkoli je unijní či americká reakce zdánlivě bezzubá a Rusko furiantsky tvrdí, že mu nijak vadit nemůže, Moskva je stále izolovanější – a jinak to ani být nemohlo.

Čtěte také

Ostatně, k té bezzubosti: zatímco americký prezident Barack Obama je doma i v zahraničí neustále napadán za „chabou reakci“, zahraničněpolitický poradce několika amerických prezidentů Zbigniew Brzezinski naopak obdivuje jeho pevné nervy a v podstatě říká, že zachovat se jako George Bush Jr. zejména v iráckém případě sice vypadá efektně, ale když pak vážíme důsledky tohoto osudového kroku, pro chválu mnoho prostoru nezbývá…

V tuto chvíli každopádně není pochyb o tom, že i kdyby Rusko na východní Ukrajinu nakonec vojensky nevstoupilo, kroky toho typu, jaké učinili doněčtí separatisté, bude ze všech sil podporovat. Euroamerický prostor by proto měl důkladně vážit, jak co nejúčinněji reagovat.

autor: ldo
Spustit audio