Libor Dvořák: „Přestěhujte se a penze dostanete,“ radí ukrajinská vláda obyvatelům okupovaných území

25. listopad 2014

Ukrajinská vláda se rozhodla přestěhovat všechny rozpočtové instituce, organizace a podniky z tzv. Luhanské a Doněcké republiky na území, jež Kyjev kontroluje.

Mnohem větší rozruch však vyvolal už na začátku listopadu ten bod vládního prohlášení, na jehož základě se zastavuje výplata důchodů východoukrajinským penzistům v separatistických regionech.

„Přestěhujte se a penze dostanete,“ oznámila vláda ukrajinská vláda těmto lidem, a dokonce jim poradila, že se mají zaregistrovat jako „osoby, přesunuté z dočasně okupovaného území Ukrajiny nebo z oblastí, kde probíhá antiteroristická operace“.

A je tu ještě jedno doporučení: Aby si tito důchodci počkali, až se místo jejich trvalého pobytu opět dostane pod kontrolu Kyjeva – pak jim příslušná částka bude vyplacena zpětně, a to naráz.

Kyjevské úřady přitom argumentují celkem srozumitelně: Když se z ukrajinské metropole budou „peníze posílat na území ovládaná separatisty, tak se na správné adresy stejně nedostanou, protože je hned ukradnou ruští loupežníci.

Ukrajinská vláda by se tak dopouštěla přímé finanční podpory ruského terorismu“. Tolik sám předseda ukrajinské vlády Arsenij Jaceňjuk.

Čtěte také

Kyjevská vláda přichází ještě se dvěma argumenty: Zaprvé prý je fyzicky nemožné dopravit na separatistická území hotové peníze a za druhé oblast Donbasu neplní své finanční závazky vůči zbytku Ukrajiny: Luhanská a Doněcká oblast, respektive jejich separatistické části, ústřední vládě dluží necelé čtyři miliardy hřiven na daních a dalších 700 milionů představují pohledávky Kyjeva za energie pro východní Ukrajinu.

Separatisté zase říkají, že když ústřední vláda samozvané východoukrajinské republiky neuznala a považuje je za své území, mají zdejší penzisté na své důchody zcela jasný nárok, jehož nenaplnění je protiprávní.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Mimochodem – existuje také významná skupina ukrajinských kritiků tohoto postupu, která říká, že podobný postup povede k nenávratné ztrátě těchto území.

„Přece nemůžeme věřit, že lidé, které necháme na holičkách a zcela bez prostředků, budou dál milovat jednotnou Ukrajinu!“ konstatuje na facebooku ukrajinská novinářka Inna Veděrnikovová.

Kyjev se zkrátka ocitl v situaci, která v dané chvíli nemá řešení. Podobně jako tzv. antiteroristická operace, při níž ukrajinské armádní dělostřelecké granáty ničí východoukrajinská civilní sídla, nevyplácení důchodů jejich obyvatelstvo nutně musí vnímat jako další nepřátelský čin ústřední moci.

Čímž se nenávist obyvatelstva obou separatistických pseudorepublik vůči oficiálnímu Kyjevu jen dále prohloubí. Kdo ví, jak tento rébus rozluštit, nechť poradí.

autor: ldo
Spustit audio