Libor Dvořák: Před volbami na Ukrajině

19. červenec 2019

Na Ukrajině ve čtvrtek vyšly poslední průzkumy veřejného mínění před nedělními předčasnými parlamentními volbami. Vítěz je už v tuto chvíli jednoznačný – prezidentova strana Sluha lidu.

Strana Sluha lidu, jejíž postavení je v tuto chvíli opravdu neotřesitelné, samozřejmě těží z mimořádné popularity nového ukrajinského prezidenta, který byl do čela země zvolen skoro třemi čtvrtinami hlasů.

Ukrajinský prezident Zelenskyj stojí v čele tsunami, která může smést dosavadní pořádky

Novým prezidentem Ukrajiny byl zvolen Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský ústavní soud nedávno potvrdil, že rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského rozpustit parlament je legální. Zelenskyj tak teď získá nad zákonodárným sborem kontrolu stejně jako před dvěma lety jiný tehdejší nováček v politice, francouzský prezident Emmanuel Macron.

To, že se Sluha lidu v dané chvíli pohybuje někde mezi 40 a 50 %, je vcelku jasné – v prezidentských volbách Ukrajinci měli možnost vybírat jen mezi dvěma jednoznačně proevropskými kandidáty.

Což znamenalo, že ti proruští především na východě země volili často Zelenského, který je ruského původu a donedávna vlastně ani nemluvil ukrajinsky. V parlamentních volbách ovšem tito voliči budou mít i jiné možnosti – ale o tom za chvíli.

Absolutní vítěz

Sluha lidu by se pozítří v ideálním případě mohl dopracovat výsledku, který by ho opravňoval k sestavení jednobarevné vlády. I kdyby to ale nevyšlo, má na současné ukrajinské politické scéně přinejmenším jednoho přirozeného partnera, jímž je hnutí Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka.

Libor Dvořák: Prezident Zelenskyj chce změnu volebního zákona na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Na Ukrajině byla oznámena demise premiéra Volodymyra Hrojsmana, kterou předseda vlády avizoval po pondělní inauguraci nového prezidenta Volodymyra Zelenského.

Oba tyto subjekty mají podobný a řekněme rovnou, že často poněkud nezřetelný program, v němž se proklamativně klade důraz na urovnání konfliktu na východě země, boj proti korupci a taky jasné evropské směřování Ukrajiny. Hlas očekává asi 10 %.

Na druhém místě předvolebního pelotonu se ovšem spolehlivě usadila proruská Opoziční platforma – Za život Jurije Bojka. Ta má hlavní voličskou základnu na rusifikovaném a místy vyloženě ruském východě země, kde někteří občané hlasují takříkajíc „pro Rusko“ bez ohledu na cokoli.

Toto uskupení může počítat s 10-15 % hlasů. Zapomínat samozřejmě nesmíme ani na tradiční politické síly, jakými jsou strana Vlast Julie Tymošenkové a Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka. Ty by mohly získat každá kolem 8 %.

Konflikt neskončí

Ať už ale nedělní volby dopadnou jakkoli, počítat s brzkou reintegrací Donbasu, o níž mluví prakticky všichni ukrajinští politici, zpět do náruče Kyjeva by byla bláhovost.

Libor Dvořák

Uvědomme si, že krátce po Zelenského zvolení do čela státu Rusko zareagovalo zjednodušeným vydáváním ruských osobních dokladů obyvatelům separatistických území a tento záměr právě teď Putinovým výnosem dále prohloubilo.

Rusko-ukrajinský konflikt je tu každopádně ještě na dlouho, přinejmenším do odchodu Vladimira Putina z vrcholné ruské politiky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související