Libor Dvořák: Opravdu nová G-8?

10. červenec 2015

V baškirském hlavním městě Ufa probíhaly dva summity, na něž ze západu významně izolovaná Moskva kladla a bude klást velký důraz.

Včera skončilo jednání skupiny pěti států s velkými rozvíjejícími se ekonomikami, známé pod názvem BRIKS a dnes třídenní diplomatický maraton vrcholí schůzkou Šanghajské skupiny pro spolupráci, již původně tvořily Rusko, Čína a postsovětské středoasijské země.

Je to nová G-osmička, jásala dnes ráno ruská zpravodajská televize Rossija 24 a upozorňovala tak na fakt, že vedle původních šesti členských zemí bylo tentokrát zahájeno přístupové řízení s Indií a Pákistánem.

Čtěte také

Faktem je, že až do této organizace vstoupí právě dvě posledně jmenované země s více než miliardou obyvatel, bude tzv. ŠOS – čistě aritmeticky vzato – reprezentovat téměř polovinu pozemšťanů, a minimálně to bychom jistě měli brát v potaz.

Po dnešním uvítacím projevu Vladimira Putina se další jednání odehrávalo v uzavřeném režimu, ale ledacos se o něm vědělo už před jeho začátkem: agenda měla zahrnovat situaci na východní Ukrajině, řeckou krizi i nebezpečím jakým je dnes pro valnou část světa Islámský stát.

Ruský prezident Vladimir Putin na summitu zemí BRICS v ruské Ufě

Nejen ekonomický, ale do značné míry i bezpečnostní charakter Šanghajské organizace pro spolupráci jistě podtrhlo i to, co Vladimir Putin dnes v Ufě prohlásil o situaci v Afghánistánu, o níž mluvil jako o „degradující“.

Více než deset let pobytu mezinárodního vojenského kontingentu v této zemi podle ruského prezidenta „nepřineslo kvalitativní zlepšení bezpečnostních podmínek v Afghánistánu“.

Pokud jde o tuto tradičně velmi neklidnou a hlavně nezvládnutelnou zemi, Putin připomněl i to, nakolik teroristickou činnost na afghánském území prohlubují zisky z nelegálního prodeje narkotik.

Čtěte také

Ruský prezident oznámil, že lídři zemí ŠOS se dohodli na posilování „koordinace činnosti jednotlivých ministerstev obrany v zájmu efektivního monitoringu situace a sladění společných kroků při odvracení možných hrozeb“.

Pokračovat bude i praxe každoročních společných protiteroristických armádních cvičení. Čímž se jen zdůrazňuje bezpečnostní aspekt existence ŠOS, byť se tu hovořilo i o takových věcech jako je vybudování společné dopravní infrastruktury, do níž pořadatelské Rusko nabízí jak Transsibiřskou, tak Bajkalsko-amurskou magistrálu.

Kam zavlaje ruská vlajka

Ruská federace byla nejen pořadatelskou zemí summitů skupin BRIKS a ŠOS, ale oběma reprezentativním schůzkám taky předsedala.

Přestože se dočkala menší nepříjemnosti v podobě odjezdu íránské delegace, vedené prezidentem Rouháním, za který zřejmě mohl problematický vývoj jednání o jaderném programu Iránu ve Vídni, jinak mohl být Vladimir Putin jistě spokojen.

Nejenže obě organizace už několik let předvádějí svou životaschopnost, ale pro Putina samotného slouží i jako vzkaz Západu, že Rusko se bez něj nakonec obejde. Což se ovšem teprve uvidí.

autor: ldo
Spustit audio