Libor Dvořák: Nečekaný pád,

16. listopad 2013

tak bychom asi nejlépe popsali to, co se v letech 1985-1991 odehrálo v Sovětském svazu. Pro nás tento sovětský pád naopak znamenal novou naději, i když z dnešního pohledu je otázka, jak jsme s tou nadějí naložili.

Nicméně: Roku 1985 důležitý ideolog perestrojky a Gorbačovův poradce A. N. Jakovlev v rozboru pro svého šéfa napsal: „Politické závěry marxismu jsou pro současnou civilizaci, hledající cestu k míru, naprosto nepřijatelné. Dnes už nemáme právo nebrat v potaz důsledky dramatické svéhlavosti a nekonečných přísah věrnosti teoretickému odkazu marxismu, a stejně tak nesmíme zapomínat na oběti, přinesené na jeho oltář,“ říká Jakovlev.

Tato premisa měla logické pokračování: Když se prezidentem USA v lednu 1989 stal George Bush, zpočátku se ke Gorbačovovým reformám stavěl opatrně. Překotná demokratizace východní Evropy v tomto roce ho však přesvědčila, že Gorbačov sílu nepoužije. 11. září 1989 Bush v rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Manfredem Wörnerem řekl, že bude Gorbačova přesvědčovat, aby se vzdal Varšavské smlouvy. Když Wörner zapochyboval, Bush poznamenal: „Možná to vypadá naivně, ale kdo mohl čekat změny, jichž jsme svědky dnes?“ 2.-3. prosince 1989 na Maltě se Gobračov s Bushem už nesetkával jako protivník, ale jako partner. Potvrdil tehdy, že také o osudech dvou německých států a jejich budoucím uspořádání musí rozhodnout sám německý lid. Gorbačov s Bushem se tehdy domluvili, že učiní vše pro to, aby v pobaltských zemích, kde se šířilo hnutí za odtržení od Sovětského svazu, nedošlo ke krveprolití. Oba muži ale pro média společně prohlásili, že „pochovali studenou válku ve vodách Středozemního moře“.

Skončeme citátem z Gorbačovovy přednášky při příležitosti získání Nobelovy ceny míru: „Život je mnohem bohatší a složitější než i ty nejdokonalejší plány na jeho další zlepšení. Právě život se nám nakonec za snahu násilně mu vnutit třeba i dobře míněná schémata krutě pomstí. Nám perestrojka umožnila tohle pochopit ve vztahu k naší vlastní minulosti. A její reálné zkušenosti nás zase naučily respektu k nejobecnějším civilizačním zákonům.“ Konec citátu. Novou svobodu jsme tedy, alespoň dle mého soudu, získali především díky tomu, že v čele sovětského státu se nečekaně objevil muž, který uvažoval právě takto.

autor: ldo
Spustit audio