Libor Dvořák: Návštěva Merkelové na Ukrajině zanechala rozpaky a pachuť

23. srpen 2021

Nedělní návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Kyjevě vyvolala v ukrajinské metropoli spíš rozpaky než spokojenost. Jak se zdá, pro prezidenta Volodymyra Zelenského byla vyloženým zklamáním. Na závěrečné tiskové konferenci z obou politiků přímo čišelo, že výsledky pouze hodinového jednání nakonec neuspokojily zřejmě nikoho.

Témata jednání byla předem jasná: co bude s možnostmi přepravy ruského zemního plynu ukrajinskou potrubní sítí poté, co se spustí plynovod Nord Stream 2.

Jaký vývoj očekává nejen Německo, ale i celé západní společenství v otázce vleklé války na východě Ukrajiny a navrácení Krymského poloostrova Ukrajině. Popřípadě kdy bude moci tato velká východoevropská země počítat se začleněním do evropských a severoatlantických struktur. Příznivou odpověď kancléřka nepřinesla ani v jednom z těchto bodů.

Čtěte také

Nejaktuálnější kyjevskou starostí je samozřejmě brzké spuštění Nord Streamu 2.

Zelenskyj od Merkelové očekával, že mu ze své páteční návštěvy Moskvy přiveze nějaké konkrétní záruky pokračování provozu ukrajinské plynovodné sítě. Kancléřka místo toho jen konstatovala, že je zastáncem co nejrychlejšího uzavření rusko-ukrajinské dohody, týkající se této otázky.

K tomu podotkněme, že dohoda o přepravě ruského plynu přes Ukrajinu vyprší v roce 2024. Ruský prezident k ní v pátek v Moskvě řekl, že může být podepsána až poté, co evropští zájemci o ruský plyn potvrdí výši svých odběrů. Zelenskyj k tomu podotkl, že Nord Stream 2 znamená největší riziko právě pro Ukrajinu.

Možnosti v souboji Západu s Putinem

Bylo přitom znát, že prohlášení paní Merkelové o případných dalších západních sankcích proti Rusku, v případě, že plynovod bude použit jako prostředek ekonomického a politického nátlaku na Ukrajinu, mu nestačí.

Čtěte také

Pokud jde o mírové urovnání donbaského konfliktu, je zcela zřejmé, že Západ spoléhá na minský mírotvorný proces a na další schůzky v normandském formátu.

Tedy na nástroje, které po dlouhá léta jednoduše nezabraly. A přijetí Ukrajiny do NATO a EU? Daleká budoucnost.

Na tiskové konferenci pak Angelu Merkelovou čekala ještě jedna nepříjemnost, a to v podobě novinářského dotazu, proč se nezúčastní reprezentativního summitu 44 zemí Krymská platforma, když už je v Kyjevě a když tato konference začíná o pouhý den později.

Kancléřka se v tomto případě omezila na prohlášení, že její postoj k otázce Krymu, jako k aktu porušení mezinárodního práva, je přece dobře znám a že Německo bude při této příležitosti reprezentovat ministr hospodářství Peter Altmaier.

Libor Dvořák

Sečteno a podtrženo – kyjevská návštěva Angely Merkelové na rozloučenou zanechala na ukrajinské politické scéně v lepším případě rozpaky, v horším dokonce pachuť.

Možnosti v souboji Západu s autoritářem Putinem a ochota Ukrajině pomoci se jejím občanům nutně jeví jako velmi omezené.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio