Libor Dvořák: Na Ukrajině se rýsuje dohoda

21. únor 2014

„Vážení spoluobčané! V těchto tragických dnech, kdy Ukrajina nese tak těžké ztráty a kdy zahynuli lidé na obou stranách barikád, považuji za svou povinnost u vědomí světlé památky zemřelých prohlásit, že nic není důležitější než lidský život…

Prohlašuji tedy, že hodlám iniciovat předčasné prezidentské volby. Podnítím také návrat k ústavě z roku 2004, která posílí pravomoci, nezbytné pro fungování parlamentní republiky.

Vyzývám k zahájení procedury formování vlády národní důvěry. Jako prezident Ukrajiny a garant ústavy dnes plním svůj úkol před lidem, před Ukrajinou i před Pánem Bohem,“ praví ve svém prohlášení, zveřejněném na své oficiální webové stránce Viktor Janukovyč.

Přestože dotlačit dlouho vzdorujícího Janukovyče k něčemu takovému zřejmě nebylo snadné, předáci samotného Majdanu tuto dohodu nejdřív nepřijali a učinili tak až po jednání se šéfy německé a polské diplomacie, kteří, jak se zdá, v Kyjevě odvedli velký kus práce. Dnes v pravé poledne, jak bylo původně slibováno, smlouva byla sice hotova, ale nikoli podepsána. Pokud se i tohle zdaří, vše by se mělo vyvíjet tak, že v zemi začne do 48 hodin po podpisu platit ústava, vzniklá v době oranžové revoluce roku 2004.

Do konce září by pak měla být dokončena ústavní reforma, která by základní zákon země, vzniklý před deseti lety ve velkém zmatku, dotáhla a dopracovala. Předčasné prezidentské volby by se pak měly konat nejpozději do prosince tohoto roku.

A tady pro mnoho lidí začínají problémy. Řadovým bojovníkům Majdanu se čekání až do prosince prostě nelíbí a změny by chtěli hned. Právě tohle ale patrně dost dobře možné není, což nakonec pánové Steinmayer a Sikorski dokázali euromajdanovcům nějak vysvětlit. Problém je docela určitě také v tom, že opozičních vůdců včetně aktivistů na Majdanu je až příliš mnoho a nikdo z nich nemůže říct, že má věci pod kontrolou.

Naprosto nevyzpytatelnou kapitolou samou pro sebe pak jsou jak nacionalističtí extremisté, tak smutně proslulí „tituškové“, bojující stejně nesmlouvavě za zachování současného janukovyčovského statu quo. Zatímco policistům se dá nařídit, aby se stáhli, v případě politických násilníků na obou stranách to asi tak snadné nebude. Mnohé hlasy proto před přílišným optimismem varují.

Přesto dnešek ve čtvrtroční politické krizi, způsobené Janukovyčovým rozhodnutím nepodepsat loni na konci listopadu ve Vilniusu asociační smlouvu s EU, přinesl po krvavých peripetiích hlavně tohoto týdne nějaký alespoň zdánlivý pokrok.

autor: ldo
Spustit audio