Libor Dvořák: Moskva čelí problému nedostupnosti bydlení

25. únor 2020

Na moskevském trhu s byty byl v poslední době zaznamenán nepříznivý pohyb: průměrná plocha bytů se snižuje, kdežto jejich cena přinejmenším neklesá.

Počátkem letošního roku se ceny nemovitostí v ruské metropoli ocitly nejvýš za posledních šest let.

Čtěte také

I když jsme v rádiu, které nemá čísla příliš rádo, tentokrát se bez nich neobejdeme. A jsou neúprosná. Takže: za posledních pět let poklesla průměrná plocha garsoniér v Moskvě o 18 %, jednopokojových a dvoupokojových bytů pak o 6-7 %.

Co to znamená konkrétně? Koncem loňského roku představovala průměrná plocha moskevské garsoniéry necelých 26 čtverečních metrů, jenže v červnu 2015 to bylo 31,6 čtverečních metrů.

Na prodej jsou ovšem i mnohem skromnější byty – rekordmanem v tomto ohledu je tzv. mikrobyt o výměře 8,4 čtverečních metrů, který portál Svět bytů nabízel na prodej za necelé 2 miliony rublů, tedy asi 650 tisíc Kč. Ruské sociální sítě ostatně oběhla fotografie tohoto maximálně stísněného obydlí – a pohled je to opravdu tísnivý.

Rusové chudnou

Důvody jsou nasnadě. Generální ředitel developerské firmy SMU-6 Investicii Alexej Perlin vysvětluje, že snižování plochy nově budovaných bytů je přirozenou reakcí stavebních společností na pokles reálných příjmů ruského obyvatelstva.

Čtěte také

Příznačné přitom je, že se nesnižuje jen plocha nejlevnějších, ale dokonce i luxusních bytů. Sečteno a podtrženo – ceny bytů nejen v Moskvě, ale i v dalších ruských velkoměstech vzrostly za posledních pět let o 40 %.

Pěkné a velmi srozumitelné srovnání všeobecného růstu cen v Rusku uvádí ruské vysílání BBC: počátkem roku 2019 se v ruských obchodech objevilo nové balení vajec. Cena zůstala stejná, jenže do typické kazety už se vajíček nevejde 10, ale jen 9… Což je ostatně běžná praxe i jinde po světě – viz třeba gramáže sýrů a dalších produktů v českých obchodech.

Ale vraťme se k bytům. Když si před čtyřmi lety v Tatarstánu prohlížel nové takzvaně levné byty tehdejší vicepremiér Šuvalov, zcela upřímně žasl nad tím, že si lidé kupují bydlení, které má pouhých 20 čtverečních metrů. „Zdá se to směšné, ale lidé si takové příbytky pořizují a je to velmi populární,“ řekl na jednoho z nejvyšších státních úředníků hodně neopatrně Šuvalov.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Sociální sítě mu to okamžitě bouřlivě vrátily a činovníkovi se šlechtickým jménem a dlužno podotknout i šlechtickými manýry připomněly, že v dnešním Rusku jsou docela běžné platy ve výši 20 tisíc rublů (což je asi 7 tisíc Kč) a ty že jsou přece taky směšné. A jsme u jádra pudla, na který poukazuje bytový problém – Rusové prostě chudnou.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio