Libor Dvořák: Mohou přinést ukrajinsko-ruská jednání nějaký výsledek?

1. březen 2022

Zatímco na neznámém pohraničním místě při břehu řeky Pripjať, tekoucí z Běloruska na Ukrajinu, přece jen začaly rusko-ukrajinské rozhovory o současném konfliktu mezi oběma zeměmi, přesně ve stejné době spustily ruské raketomety Grad velmi těžkou palbu na východoukrajinský Charkov. Výsledkem byly desítky mrtvých a stovky zraněných. Že tato atmosféra jednání příliš prospět nemohla, je samozřejmé.

Ruská delegace na místo konání přijela přes Gomel z Minska, kde na schůzku čekala již od neděle, ukrajinská přiletěla přímo do pohraniční oblasti při řece Pripjať polským vrtulníkem.

Čtěte také

Velmi podstatné je, s jakým požadavkem Ukrajinci přicestovali: příměří a okamžité stažení Rusů z Ukrajiny.

Rozhovory trvaly skoro šest hodin, ale jak se předem očekávalo, žádný konkrétní výsledek nepřinesly – jasný ukrajinský důraz na dva základní požadavky je v této chvíli pro Rusko nepřijatelný. Oba týmy poté odcestovaly ke konzultacím do svých metropolí, ale znovu by se mohly sejít už dnes. 

Kouřová clona

Jak se obě strany k rozhovorům na ukrajinsko-běloruském pomezí stavěly předem, je zřejmé už z jejich složení. Zatímco nejvýraznější figurou ukrajinského vyjednavačského týmu byla jedna z klíčových osobností současné politiky své země, ministr obrany Oleksij Reznikov. V čele ruské delegace stanul bývalý ministr kultury Ruské federace Vladimir Medinskij, vyznavač stejných etnicko-politických hodnot, jaké dnes prezentuje hlavně sám Vladimir Putin: Ukrajina není stát, ale entita, již uměle vytvořil V. I. Lenin. Ukrajinci nejsou národ, ale jen součást jednolitého rusko-bělorusko-ukrajinského etnika.

Čtěte také

Čímž bylo z ruské strany předem řečeno vše, aniž u jednacího stolu padlo jediné slovo. Pravdou na druhé straně je, že členy ruského týmu jsou také bývalý šéf Státní dumy Boris Gryzlov a současný předseda zahraničního výboru Dumy Leonid Sluckij.

Historičtí optimisté samozřejmě můžou tvrdit, že dokud se jedná, nic není ztraceno. Tito lidé by si ale měli uvědomit, jakou cenu mají rozhovory, jejichž výsledky jsou pro jednu ze stran (ale možná že pro obě) dány předem, takže k žádnému výsledku dospět jednoduše nelze.

Libor Dvořák

Sám ruský prezident Putin přitom pár týdnů před útokem na Ukrajinu vyvíjel horečnou diplomatickou aktivitu. Jak se nakonec ukázalo, byla to pouhá kouřová clona, jíž Putin své skutečné cíle jen zastřel – a pak stejně činil to, co už měl dávno promyšleno.

A nesmíme zapomenout ještě na jednu věc. Tento evidentní válečný zločinec sám sebe vehnal do situace, kdy z Ukrajiny zřejmě už nemůže odejít jako vítěz, což je pro něj na druhé straně nemyslitelné. Sám pro sebe a zároveň pro svět vytvořil zrádnou past, z níž zatím zdánlivě není úniku.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio